- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (23.08.2011, 13:27)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Homo erectus, primul maestru bucătar al omenirii
Homo erectus, un strămoş dispărut al omului modern, care trăia în urmă cu aproximativ 1,9 milioane de ani, îşi gătea alimentele, potrivit unui studiu ce a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Urmărește
1320 afișări
Homo erectus, primul maestru bucătar al omenirii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Unic în regnul animal, omul mănâncă multe alimente gătite, iar strămoşii lui au putut, graţie acestui regim alimentar, să absoarbă mai multe calorii, care i-au oferit o forţă mai mare şi o speranţă de viaţă mai lungă.
Însă momentul începând de la care gătitul alimentelor a avut o influenţă biologică notabilă asupra strămoşilor lui Homo sapiens a rămas învăluit în mister până în prezent, au precizat autorii studiului.
Folosind o tehnică filogenetică - studierea legăturilor de rudenie dintre diverse fiinţe vii pentru a înţelege evoluţia acestora -, autorii studiului, printre care s-a aflat Chris Organ, biolog la Universitatea Harvard din Statele Unite, au putut să determine timpul pe care oamenii şi celelalte primate îl petreceau hrănindu-se.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
"Am aflat că omul modern consacră mai puţin timp pentru a se hrăni", respectiv 4,7% din activităţile sale cotidiene, în timp ce pentru celelalte primate acest procent este de 48%.
Această diferenţă lasă să se înţeleagă că o schimbare rapidă în evoluţia obiceiurilor alimentare s-a produs în ramura umană, după separarea lor de cimpanzei, în urmă cu 6 milioane de ani.
Astfel, printre strămoşii îndepărtaţi ai omului modern, Homo erectus prezintă o puternică reducere în ceea ce priveşte mărimea molarilor, care a continuat, deşi în mod neregulat, până la Homo sapiens.
"Am putut să arătăm că reducerea mărimii molarilor primilor strămoşi ai omului - Homo habilis şi Homo rudolfensis - se explică doar prin evoluţia şi mărimea corpului", afirmă autorii studiului.
Însă diminuarea molarilor între Homo erectus, Omul de Neanderthal şi Homo sapiens nu poate să rezulte doar din evoluţia cutiei craniene şi a mărimii corpului.
"Rezultatele noastre indică faptul că reducerea molarilor rezultă mai ales din adaptarea (dinţilor, n.r.) la hrana coaptă şi gătită, care a micşorat considerabil timpul petrecut pentru a mânca, iar acest proces a început cu Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani", au concluzionat autorii.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe