- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.11.2017, 07:40)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie
Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie, iar, în prezent, aproximativ 650 de localităţi din ţară nu au cabinete de medicină de familie.
Urmărește
1694 afișări
În următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie
„Potrivit previziunilor, unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape cinci milioane de cetăţeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene. De asemenea, la ora actuală, aproximativ 650 de localităţi din România nu au cabinete de medicină de familie”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
Medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.
Printre problemele ridicate de ei se numără veniturile mici, birocraţia, lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul.
„Membrii coaliţiei noastre cer crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenţa medicală primară, faţă de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituţiilor internaţionale. Dorim crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul său şi în acord cu pregătirea şi realitatea medicală a secolului XXI şi cerem recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor”, au explicat reprezentanţii coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”.
În acest context, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări.
„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale şi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie Iaşi.
În urma memoriului depus, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis, printr-un comunicat de presă, „că o parte din aspectele semnalate sunt în curs de rezolvare. Astfel, instituţia a făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară şi pentru medicina ambulatorie de specialitate.
„Sunt conştient, ca şi ceilalţi membri ai managementului CNAS, de importanţa şi rolul medicilor de familie, nu numai în sistemul de sănătate ci şi în societate, în general. De aceea, sunt un partener constant de dialog cu medicii de familie, implicat, atât din poziţia actuală cât şi din cele deţinute în trecut, în soluţionarea problemelor acestei categorii de profesionişti”, a explicat preşedintele , Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu.
Medicii de familie au anunţat că în pe 15 noiembrie, va avea loc un protest general, în Piaţa Victorie, din Capitală, unde vor ajunge cadre medicale din toată ţara.
La nivel naţional, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.
Citeşte şi: Ce NU trebuie să încălzeşti în cuptorul cu microunde. Surprizele ar putea fi extrem de neplăcute. Poate fi chiar PERICULOS
Citeşte şi: CSID.RO: Nutriţionist: Dacă nu ai obiceiul de a lua micul dejun, ritmul meselor se dezechilibrează
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe