- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.01.2015, 16:14)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălcarea anumitor legi poate fi un simptom al demenţei
Apetenţa pentru infracţiuni, incluzând furtul, avansurile sexuale, încălcarea proprietăţii, a regulilor de circulaţie, urinatul în public, în cazul persoanelor adulte, poate fi un simptom al demenţei, susţin cercetătorii americani.
Urmărește
624 afișări
Încălcarea anumitor legi poate fi un simptom al demenţei (Imagine: Shutterstock)
Profesorul Georges Naasan, de la departamentul de neurologie al Universităţii California din San Francisco, a declarat că există o categorie de persoane, în special oameni în vârstă care comit pentru prima dată o infracţiune, care ar putea suferi de o boală neurodegenerativă, maladie care stă în spatele comportamentului lor infracţional.
Naasan şi colegii săi au analizat fişele medicale a 2.397 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi alte tipuri de demenţă între 1999 şi 2012. Cercetătorii au căutat în dosarele pacienţilor referirile la comportamentul infracţional, folosind termeni cheie precum "arestare", "furt din magazine", "conducere sub influenţa alcoolului sau drogurilor" şi "violenţă", şi au găsit informaţii de acest tip în cazul a 204 pacienţi, adică 8,5% dintre membrii grupului analizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Comportamentele acestor pacienţi erau de cele mai multe ori mai degrabă un semn prematur de demenţă frontotemporală (maladia Pick, n.r) sau de afazie primară progresivă, un tip de demenţă care afectează capacităţile lingvistice ale pacientului, decât un simptom al instalării maladiei Alzheimer.
Dintre pacienţii care au avut probleme cu legea, 64 sufereau de maladia Pick, 24 erau bolnavi de afazie primară progresivă, 42 prezentau Alzheimer, iar restul sufereau de alte forme de demenţă.
Pacienţii cu demenţă frontotemporală sau afazie tindeau să fie mai tineri, cu vârste cuprinse, în medie, între 59 şi 63 de ani, comparativ cu bolnavii de Alzheimer, care aveau, în medie, 71 de ani, în perioada în care medicii au efectuat cercetarea referitoare la comportamentul infracţional.
Peste 6,4% dintre subiecţii din "grupul criminal" care sufereau de demenţă frontotemporală au avut episoade de violenţă fizică şi verbală în timpul bolii, comparativ cu 3,4% dintre cei cu afazie şi 2% dintre cei cu Alzheimer, potrivit studiului publicat în revista JAMA Neurology.
În cazul a 4% dintre pacienţii cu demenţă frontotemporală, violenţa a fost unul dintre primele simptome ale bolii neurologice.
Bărbaţii prezentau o apetenţă mai mare de a face avansuri sexuale altor persoane şi de a urina în public, comparativ cu femeile.
Potrivit lui Naasan, dacă pacienţii au avut în familie cazuri de boli neurodegenerative, ar putea fi posibilă găsirea unei legături între comportamentul infracţional şi o problemă cerebrală.
"Totuşi, cele mai multe dintre aceste maladii sunt «sporadice», adică apar fără a avea la bază o cauză genetică identificabilă, iar instalarea lor este greu de prezis. În general, depistarea prococe a unei schimbări de comportament, o deviere de la ceea ce era considerat «normal» în cazul unui anumit individ, ar trebui să ducă la o evaluare medicală preventivă care să caute posibilele cauze cerebrale", a spus Naasan.
Primele semne de demenţă frontotemporală pot include schimbări de personalitate, precum dezinhibare, lipsă de empatie, apatie, comportament obsesiv-compulsiv, potrivit cercetătorului.
"Uneori este greu să înţelegem conceptul că o zonă anume a creierului nostru nu funcţionează corespunzător, ducând la comportamente care pot varia de la tulburător la detaşat, până la infracţional", a mai spus medicul Naasan.
Familia şi prietenii pot interpreta cu uşurinţă drept atacuri personale aceste schimbări de comportament, dar ar trebui să înţeleagă că acestea ar putea fi primul simptom al unei maladii şi ar trebui să ceară un control medical, a spus profesorul american.
"Comportamentul amoral constatat în cazul maladiilor din gama demenţei frontotemporale apare medicului evaluator ca fiind alegerea asumată a pacientului, aceşti indivizi apar ca egoişti şi temperamentali, fără a le păsa de îngrijorările familiei", a spus Adonis Sfera, psihiatru la Patton State Hospital din districtul Orange, California, care nu a participat la efectuarea cercetării.
"În condiţiile în care comportamentul lor pare a avea de-a face cu o boală mintală, unii dintre aceşti oameni ajung să fie internaţi în spitale psihiatrice, în timp ce alţii sunt inchişi sau plasaţi în azile psihiatrice după ce sunt diagnosticaţi cu o tulburare de personalitate antisocială" a declarat Sfera pentru Reuters.
Potrivit lui Naasan, este dificil de evaluat câte infracţiuni sunt rezultatul unor astfel de cauze medicale. Cercetătorii nu au analizat şi cazierele judiciare, astfel că nu pot spune care este proporţia de oameni care comit infracţiuni din cauza unei boli neurodegenerative, raportată la numărul total de autori de infracţiuni.
Personalul din sistemele de sănătate nu este foarte familiarizat cu demenţa frontotemporală şi diagnostichează greşit multe cazuri ca fiind tulburare bipolară sau schizofrenie cu instalare târzie, potrivit cercetătorului american.
Bolile din gama demenţei frontotemporale pot fi diagnosticate cu exactitate cu ajutorul tomografului cu emisie de pozitroni şi al testelor neuropsihologice, "dar numai dacă ne gândim că ar putea fi vorba despre aceste boli", a spus Georges Naasan.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe