- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (25.10.2011, 18:10)
- Florin Badescu ,
Insomnia creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace
Insomnia, o afecţiune de care suferă peste o treime din populaţia lumii, creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace, afirmă autorii norvegieni ai unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii.
Urmărește
619 afișări
Insomnia creşte riscul de declanşare a crizelor cardiace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest studiu tinde să confirme cercetările precedente, mai puţin ample, care asociau insomnia cu hipertensiunea arterială.
Savanţii norvegieni susţin că riscul de declanşare a crizelor cardiace creşte cu un procent cuprins în intervalul 27%-45%, în funcţie de cât de gravă este insomnia de care suferă o persoană.
Pentru studiul lor, publicat în revista Circulation de American Heart Association, ei au stabilit trei mari simptome ale insomniei cu o evaluare corespunzătoare a riscului cardiac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Primul dintre ele, care corespunde dificultăţii de a adormi în fiecare seară, pe parcurs de o lună, creşte riscul de producere a crizelor cardiace cu 45%.
Al doilea simptom - dificultatea de a rămâne adormit aproape în fiecare noapte pe parcurs de o lună - creşte riscul de producere a unui atac de cord cu 30%.
Al treilea simptom - când pacientul nu se simte odihnit după ce se trezeşte, timp de mai mult de o dată pe săptămână - creşte acest risc cu 27%.
Acest studiu s-a bazat pe răspunsurile la un chestionar despre insomnie la care au participat 52.610 norvegieni, în cadrul unui studiu medical realizat între 1995 şi 1997. Autorii au examinat dosarele medicale furnizate de spitale şi statisticile referitoare la decesele înregistrate în aceeaşi perioadă.
Studiul a fost coordonat de medicul Lars Erik Laugsand de la Departamentul de ştiinţă, tehnologie şi sănătate publică din cadrul Universităţii Trondheim.
Un alt studiu, realizat de cercetătorii americani în Marea Britanie, publicat în 2007, indică faptul că o diminuare a duratei somnului pentru persoanele care dorm în mod obişnuit între şase ore şi opt ore antrenează o creştere cu 110% a riscului de deces de origine cardiovasculară.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe