Inteligenţa artificială detectează depresia prin analizarea ochilor şi a expresiilor faciale

  • Aproximativ 300 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel global, iar detectarea acesteia poate fi dificilă fără raportarea simptomelor.
  • Sistemele PupilSense şi FacePsy, dezvoltate de profesorul Sang Won Bae, utilizează tehnologia smartphone-urilor pentru a analiza pupilele şi expresiile faciale în scopul identificării semnelor de depresie.
  • Studiile preliminare au arătat că PupilSense are o precizie de 76% în detectarea stărilor depresive, în timp ce FacePsy analizează expresiile faciale, ştergând rapid imaginile pentru a proteja intimitatea utilizatorilor.
Urmărește
995 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială detectează depresia prin analizarea ochilor şi a expresiilor faciale

Sursa foto: Pexels

Se estimează că aproape 300 de milioane de oameni, adică aproximativ 4% din populaţia globală, suferă de o formă de depresie. Detectarea acestei afecţiuni poate fi dificilă, în special atunci când persoanele afectate nu îşi comunică sentimentele negative. Profesorul Sang Won Bae de la Stevens Institute of Technology, SUA, lucrează la aplicaţii şi sisteme bazate pe inteligenţă artificială (AI) care ar putea detecta non-invaziv semnele de depresie, scrie NeuroScienceNews.

Unul dintre sistemele dezvoltate, numit PupilSense, analizează pupilele utilizatorilor de smartphone-uri prin capturarea constantă de imagini. Studiile anterioare au demonstrat corelaţia dintre reflexele pupilelor şi episoadele depresive. PupilSense a fost testat cu 25 de voluntari, având o precizie de 76% în detectarea momentelor când utilizatorii se simţeau depresivi, depăşind sistemele smartphone existente.

Bae şi colegul său, Rahul Islam, dezvoltă şi un alt sistem, FacePsy, care analizează expresiile faciale pentru a oferi indicii despre starea de spirit. FacePsy funcţionează în fundalul telefonului, capturând instantanee faciale atunci când aplicaţiile sunt deschise, însă şterge imediat imaginile pentru a proteja intimitatea utilizatorilor. Studiile preliminare au arătat că zâmbetele pot fi corelate, paradoxal, cu stări de depresie, sugerând că unele persoane ar putea purta o „faţă curajoasă” în faţa celorlalţi.

Printre semnele de depresie observate se numără mişcări faciale reduse şi anumite tipare de mişcare ale capului şi ochilor, care pot masca sentimentele depresive. Bae consideră că aceste studii reprezintă paşi importanţi către dezvoltarea unor instrumente de diagnostic compact, ieftine şi uşor de utilizat, fără necesitatea purtării unor dispozitive suplimentare. Rezultatele studiului FacePsy vor fi prezentate la o conferinţă internaţională în Australia în această lună.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici