Iulie 2015, cea mai fierbinte lună din istoria Terrei, de la debutul măsurătorilor meteorologice

Iulie şi primele şase luni ale anului 2015 au fost cele mai calde înregistrate la suprafaţa Terrei de la debututul măsurătorilor meteorologice, în 1880, a anunţat, joi, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), informează europe1.fr.

Urmărește
1181 afișări
Imaginea articolului Iulie 2015, cea mai fierbinte lună din istoria Terrei, de la debutul măsurătorilor meteorologice

Iulie 2015, cea mai fierbinte lună de pe Terra, de la debutul măsurătorilor meteorologice (Imagine: Shutterstock)

Încălzirea climei de pe Terra continuă. Iulie 2015 a stabilit un nou record de căldură pe Terra pentru această lună, într-un interval de peste un secol, iar "temperatura globală s-a situat la cel mai înalt nivel în toate lunile acestui an pentru perioada 1880-2015", a precizat NOAA într-un comunicat.

Astfel, temperatura medie combinată la suprafaţa uscatului şi a oceanelor de pe Terra s-a situat în iulie 2015 cu 0,81°C peste media secolului al XX-lea (15,8°C) şi a depăşit cu 0,08 grade Celsius precedentul record de temperatură medie lunară, stabilit în iulie 1998.

Iulie, care este în mod normal cea mai fierbinte lună dintr-un an la nivel planetar, a fost în acest an, cu o temperatură globală de 16,61°C, cea mai fierbinte dintre toate cele 1.627 de luni care au fost monitorizate de meteorologi începând din ianuarie 1880. Temperatura globală înregistrată în lunile iulie creşte cu 0,65 grade Celsius, în medie, în fiecare secol, precizează specialiştii de la NOAA.

De asemenea, potrivit BBC, nouă luni din topul 10 al celor mai fierbinţi luni monitorizate după 1880 au fost înregistrate după anul 2005, afirmă NOAA.

Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală şi impactul fenomenului El Nino reprezintă principalele cauze care se află în spatele acestor recorduri de temperatură.

Concentraţiile tot mai mari de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă sunt un factor-cheie pentru creşterea temperaturilor. Un alt factor important este El Nino. Acest fenomen natural, care ia naştere în apele calde din Oceanul Pacific la câţiva ani, contribuie la rândul său la creşterea temperaturilor globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici