Mănânci şi faci mişcare sănătos? 9 MITURI DEMASCATE despre sănătate şi fitness

În fiecare zi suntem bombardaţI de sfaturi despre cum să ne menţinem sănătoşi şi într-o formă fizică de invidiat. Ele provin fie din surse incerte, cum ar fi reclamele sau revistele glossy, fie de la surse care ar trebui să aibă mai multă legitimitate, respectiv cei care ne oferă îngrijire medicală, cercetători sau chiar autorităţi.

Urmărește
10412 afișări
Imaginea articolului Mănânci şi faci mişcare sănătos? 9 MITURI DEMASCATE despre sănătate şi fitness

Mănânci şi faci mişcare sănătos? 9 MITURI DEMASCATE despre sănătate şi fitness (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Ţinând cont de faptul că aproximativ 60 la sută din populaţia lumii are greutatea peste medie şI foarte puţini sunt cei care ţin o dietă sănătoasă şI fac mişcare în mod regulat, nu reprezintă o surpriză faptul că atât indivizii, cât şi societatea caută răspunsuri simple, scrie profesorul Canadian Timothy Caufield pentru The Huffington Post.

Dar realitatea este următoarea: cele  mai multe dintre sfaturile despre sănătate sunt fie aberaţii, fie inutile. În ciuda faptului că în fiecare zi se descoperă ceva nou în urma studiilor efectuate în domeniu, miturile despre sănătate şI fitness rămân la putere.

Iată 9 dintre aceste mituri, care nu reprezintă altceva decât dezinformare, adevărul fiind cu totul altul:

1. Poţi să-ţI tonifici o parte a corpului lucrând doar acea parte a corpului. Puţine mituri sunt la fel de nocive şi de durată ca acesta. Gândiţi-vă numai la toate echipamentele de fitness care au fost vândute pe baza acestei acestei premise care este imposibilă din punct de vedere ştiinţific.

2. Trebuie să consumăm o cantitate mare de vitamine şi suplimente pentru a ne menţine sănătoşi. Nimic mai fals. Nu avem nevoie de ele. Dacă ai o dietă sănătoasă şi echilibrată, vitaminele sunt doar o pierdere de bani. Sunt persoane, precum gravidele şi cei în vârstă, care ar avea nevoie de suplimente, dar există puţine dovezi care să sprijine ideea că sănătatea, viaţa sexuală sau IQ-ul ţi se îmbunătăţesc dacă iei în fiecare zi un pumn de vitamine sau suplimente. Este adevărat că sunt câteva vitamine, precum vitamina D, care pot avea beneficii, însă în general nu ar trebui să cheltuim banii pe aşa ceva.

3. Încălzirea (stretchingul) înainte de antrenamentele fizice este esenţială. Nu este adevărat. Există dovezi că stretchingul clasic poate chiar înrăutăţi prestaţia atletică.

4. Toate produsele sănătoase sunt sănătoase. Multe dintre produsele marcate ca fiind “sănătoase” nu sunt aşa din punct de vedere nutriţional. Pentru a înrăutăţi lucrurile, uneori consumăm mai multe calorii atunci când credem că mâncarea este sănătoasă.

5. Yoga este un mod bun de a te menţine în formă. Yoga are multe beneficii, poate reduce stresul şI tensiunea arterială, poate reduce durerile de spate, dar nu este cel mai eficient mod de a de te menţine în formă. Nu este un antrenament de aerobic, nu se ard multe calorii şi nu este la fel de eficient ca atunci când ridici greutăţi, de exemplu.

6. Să faci mişcare este o bună modalitate de a pierde din greutate. Mişcarea are un număr mare de beneficii, însă pierderea în greutate nu este printre acestea. De fapt, este foarte greu să slăbeşti doar făcând mişcare. Se ard calorii, dar nu atât de multe precum cred oamenii (un pahar de lapte + o brioşă la o oră de alergare).

7. Trebuie să-ţi detoxifici şi cureţi organismul. La fel ca şi în cazul tonifierii, există multe produse asociate cu ideea detoxificării şI curăţării organismului. Este ridicol. Corpul ştie cum să se detoxifice singur, graţie ficatului. Şi nu există nicio dovadă că un regim de detoxifiere este într-adevăr folositor.  

8. Răspunsul este dat de gene. În timp ce cercetarea genetică a avansat într-un ritm uimitor, nu ar trebui să vă faceţi prea multe griji despre ce înseamnă moştenirea genetică pentru opţiunea de a trăi sănătos. Cercetările în domeniu vor duce, cu certitudine, la terapii îmbunătăţite pentru diferite maladii, dar, pentru moment, un test genetic pentru consumatori nu poate oferi răspunsuri. Pentru cele mai multe boli, informaţiile nu sunt atât de previzibile.

9. Homeopatia este un remediu natural eficient. Este adevărat că homeopatia nu are prea multe efecte secundare. Dar asta se întâmplă pentru că este, pur şi simplu, apă. Presupunem că apa este naturală, deci se poate spune şi asta. Dar, dacă nu sunteţi în căutarea unei modalităţi costisitoare de a vă potoli setea sau de a primi un placebo, nu vă irosiţi banii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici