- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CAIRO, (24.01.2015, 11:31)
- Ana Obretin
Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă - FOTO
Masca funerară din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusă în timpul unei operaţiuni de reparare, informează washingtonpost.com, citând specialişti ai Muzeului Egiptean din Cairo, unde acest celebru artefact este expus.
Urmărește
25983 afișări
Masca funerară din aur a lui Tutankhamon a fost distrusă definitiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Detaliile privind modul în care a fost distrusă masca funerară nu sunt foarte clare. Dar se pare că, anul trecut, barba mumiei s-a desprins total, fie în timpul unei operaţiuni de curăţare a măştii, fie pentru că aceasta nu mai era bine prinsă, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialişti de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.
În acel moment, cineva a avut ideea de a lipi barba cu adeziv, însă s-a folosit o substanţă puternică, nepotrivită pentru astfel de antichităţi - pe bază de răşină epoxidică -, iar masca funerară a fost iremediabil distrusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăţi ireversibile - răşina epoxidică se foloseşte pentru lipirea pieselor din metal şi piatră - şi cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat unul dintre specialiştii muzeului pentru Associated Press (AP).
"Masca trebuia să fie dusă la laboratorul de restaurare, dar se grăbeau să o expună din nou şi au folosit această substanţă ireversibilă, care se usucă foarte repede", a mai spus acesta.
Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a spus că atunci când un coleg de-al său şi-a dat seama ce s-a întâmplat, a luat o spatulă şi a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente. Conservatorul, care inspectează artefactele în mod regulat, a confirmat zgârieturile şi a spus că este clar că au fost făcute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul, mai scrie AP.
În prezent, există un spaţiu între barbă şi faţă, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialişti.
În fotografii realizate vineri la muzeu, care circulă printre specialişti, se poate vedea că masca funerară a suferit reparaţii, dar nu se poate stabili tipul materialului care a fost folosit în această operaţiune.
Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară, una dintre cele mai frumoase piese ale instituţiei vizitate anual de sute de mii de turişti.
"Este de neconceput, sunt conservatori, nu tâmplari", a declarat pentru AFP directorul muzeului, Mahmoud al-Helwagy. "Operaţiunea a fost bine făcută", a mai spus acesta.
Potrivit lexpress.fr, o asociaţie egipteană care luptă pentru protejarea patrimoniului a anunţat că va depune, sâmbătă, o plângere privind Ministerul Antichităţilor, pentru gestiune proastă, la procurorul general.
Ministrul Antichităţilor, Mamdouh al-Damati, a dezminţit şi el informaţiile, oferind asigurări că reparaţia a fost bine făcută, fără a preciza motivul pentru care conservatorii muzeului au lipit barba de mască.
În decembrie 2014, patru săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent în cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public. Renovarea celor patru săli face parte dintr-un proiect întins pe durata a şapte ani, care vizează reabilitarea întregului Muzeu Egiptean din Cairo, inaugurat în 1902, în Piaţa Tahrir.
Cele patru săli, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adăpostesc veritabile comori extrase din mormântul lui Tutankhamon, supranumit "regele-copil", care a fost descoperit în anul 1922.
Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.
Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.
Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. - 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump