- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (07.10.2009, 17:41)
Maşinile decapotabile dăunează auzului
Persoanele care circulă cu automobile decapotabile riscă să dezvolte severe afecţiuni ale urechii din cauza zgomotului de pe şosea şi a sunetului mult prea puternic al vântului, putând chiar să-şi piardă definitiv auzul, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
234 afișări
Maşinile decapotabile dăunează auzului (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
Oamenii de ştiinţă britanici au înregistrat pe şoselele din Marea Britanie un nivel al sunetului care uneori atingea valoarea de 100 de decibeli, iar valori de 88-90 de decibeli au fost înregistrate în mod constant pe aceste rute, la viteza de 110 kilometri pe oră.
Suprafaţa drumurilor, aglomeraţia din trafic, zgomotul făcut de vânt şi viteza exagerată contribuie la apariţia unei veritabile "cacofonii" la bordul unei maşini decapotabile, indiferent de marca acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Expunerea îndelungată sau repetată la sunete de o intensitate de peste 85 de decibeli poate provoca pierderea permanentă a auzului.
Chirurgul Philip Michael, specialist în otorinolaringologie la Worcestershire Royal Infirmary, coordonatorul studiului, a declarat că motocicliştii suportă şi ei foarte greu "calvarul" auditiv provocat de numeroasele accelerări şi schimbări de viteză.
"Un anumit nivel al zgomotului, pe o anumită perioadă şi la o expunere repetată are potenţialul de a provoca pierderea auzului. Cu cât faci mai des acest lucru, cu atât cresc riscurile de a-ţi pierde auzul. Este vorba de un risc cumulat", a adăugat specialistul britanic.
Philip Michael, care şi-a prezentat concluziile marţi, la conferinţa anuală organizată de American Academy of Otolaryngology Head and Neck Surgery Foundation, la San Diego (SUA), consideră că această chestiune este mult mai pertinentă decât îşi imaginează multe persoane.
Modificarea legii care reglementează leasingul în Marea Britanie a făcut ca automobilele decapotabile să devină mai accesibile, vânzările acestora crescând spectaculos.
Marea Britanie este ţara cu cel mai mare număr de automobile decapotabile pe cap de locuitor din Europa, în pofida faptului că are una dintre cele mai umede clime din lume.
"Oamenii sunt informaţi că trebuie să îşi protejeze urechile atunci când circulă cu un automobil decapotabil, dar trebuie să li se vorbească şi despre efectele zgomotului excesiv în viaţa de zi cu zi. Perioade scurte de expunere la un nivel de zgomot similar celui din timpul unui concert pop sau disco pot cauza ţuituri în urechi şi pierderi temporare ale auzului. Este nevoie de o protecţie specială a urechilor în caz de expunere repetată la sunete cu o intensitate de minim 99 de decibeli, echivalent cu zgomotul făcut de un ciocan de foraj pneumatic", a explicat cercetătorul britanic.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:11
Au fost reluate lucrările de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse şi sunt restricţii de circulaţie
-
astăzi, 08:34