Maşinile decapotabile dăunează auzului

Persoanele care circulă cu automobile decapotabile riscă să dezvolte severe afecţiuni ale urechii din cauza zgomotului de pe şosea şi a sunetului mult prea puternic al vântului, putând chiar să-şi piardă definitiv auzul, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului Maşinile decapotabile dăunează auzului

Maşinile decapotabile dăunează auzului (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Oamenii de ştiinţă britanici au înregistrat pe şoselele din Marea Britanie un nivel al sunetului care uneori atingea valoarea de 100 de decibeli, iar valori de 88-90 de decibeli au fost înregistrate în mod constant pe aceste rute, la viteza de 110 kilometri pe oră.

Suprafaţa drumurilor, aglomeraţia din trafic, zgomotul făcut de vânt şi viteza exagerată contribuie la apariţia unei veritabile "cacofonii" la bordul unei maşini decapotabile, indiferent de marca acesteia.

Expunerea îndelungată sau repetată la sunete de o intensitate de peste 85 de decibeli poate provoca pierderea permanentă a auzului.

Chirurgul Philip Michael, specialist în otorinolaringologie la Worcestershire Royal Infirmary, coordonatorul studiului, a declarat că motocicliştii suportă şi ei foarte greu "calvarul" auditiv provocat de numeroasele accelerări şi schimbări de viteză.

"Un anumit nivel al zgomotului, pe o anumită perioadă şi la o expunere repetată are potenţialul de a provoca pierderea auzului. Cu cât faci mai des acest lucru, cu atât cresc riscurile de a-ţi pierde auzul. Este vorba de un risc cumulat", a adăugat specialistul britanic.

Philip Michael, care şi-a prezentat concluziile marţi, la conferinţa anuală organizată de American Academy of Otolaryngology Head and Neck Surgery Foundation, la San Diego (SUA), consideră că această chestiune este mult mai pertinentă decât îşi imaginează multe persoane.

Modificarea legii care reglementează leasingul în Marea Britanie a făcut ca automobilele decapotabile să devină mai accesibile, vânzările acestora crescând spectaculos.

Marea Britanie este ţara cu cel mai mare număr de automobile decapotabile pe cap de locuitor din Europa, în pofida faptului că are una dintre cele mai umede clime din lume.

"Oamenii sunt informaţi că trebuie să îşi protejeze urechile atunci când circulă cu un automobil decapotabil, dar trebuie să li se vorbească şi despre efectele zgomotului excesiv în viaţa de zi cu zi. Perioade scurte de expunere la un nivel de zgomot similar celui din timpul unui concert pop sau disco pot cauza ţuituri în urechi şi pierderi temporare ale auzului. Este nevoie de o protecţie specială a urechilor în caz de expunere repetată la sunete cu o intensitate de minim 99 de decibeli, echivalent cu zgomotul făcut de un ciocan de foraj pneumatic", a explicat cercetătorul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici