Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Mesele copioase de sărbători nu înseamnă neapărat colesterol periculos

Mesele copioase de sărbători nu înseamnă neapărat colesterol periculos

După mesele copioase de sărbători, mulţi se tem de creşterea colesterolului. Specialiştii spun, însă, că această substanţă grasă este de fapt esenţială pentru sănătatea noastră. Dr. Vincent Valinducq explică într-o emisiune la TF1 că am înţeles greşit rolul colesterolului în organism.
Mesele copioase de sărbători nu înseamnă neapărat colesterol periculos

Contrar părerii populare, colesterolul nu provine doar din alimentaţie. Ficatul este principalul producător de colesterol din organism, acesta fiind vital pentru funcţionarea normală a corpului.

Colesterolul face parte din membrana celulelor, ajută la producerea hormonilor sexuali şi este implicat în procesul de digestie.

Medicul francez clarifică şi mitul „colesterolului bun şi rău”, explicând că există de fapt o singură moleculă de colesterol, diferenţa fiind făcută de modul în care aceasta este transportată în organism.

Transportatorul „bun” (HDL) duce colesterolul în exces la ficat pentru eliminare, în timp ce transportatorul „rău” îl răspândeşte pe artere, putând cauza probleme cardiovasculare.

„Colesterolul devine periculos doar când este în exces în organism. Poate bloca arterele şi provoca stop cardiac sau accident vascular cerebral”, avertizează Dr. Valinducq.

El recomandă testarea regulată a nivelului de colesterol, în special pentru bărbaţii peste 40 de ani şi femeile peste 50 de ani.