Minunea secolului XXI pe cale să se întâmple? Un animal preistoric, dispărut acum mii de ani, ar putea fi readus la viaţă

Savanţii sunt de părere că este posibil să cloneze un animal dispărut acum câteva zeci de mii de ani, după ce au descoperit ADN intact într-un os conservat în solul îngheţat din Siberia.

Urmărește
2733 afișări
Imaginea articolului Minunea secolului XXI pe cale să se întâmple? Un animal preistoric, dispărut acum mii de ani, ar putea fi readus la viaţă

Minunea secolului XXI pe cale să se întâmple? Un animal preistoric, dispărut acum mii de ani, ar putea fi readus la viaţă

Ambiţiosul proiect va fi realizat de o echipă formată din savanţi ruşi de la Muzeul Mamuţilor din Sakha şi japonezi de la universitatea Kinki care se va ocupa de clonarea mamutului lânos. Cercetătorii anunţă că premiera ştiinţifică va fi posibilă peste numai cinci ani, informează dailymail.co.uk.

Clonarea va fi posibilă prin înlocuirea ADN-ului unui ovul de elefant cu ADN-ul extras din măduva osoasă a mamutului. Embrionul realizat în eprubetă va fi apoi implantat în uterul unei femele elefant, care este specie înrudită cu mamutul.

Oamenii de ştiinţă încercă încă din anul 1990 să cloneze specii dispărute în Era Glaciară, însă acest lucru a fost imposibil până în momentul de faţă din cauză că nu au găsite urme de ADN intact.

O analiză cu radiocarbon a oaselor găsite în Shropshire arată că mamuţii lânoşi au trăit în Europa de vest până acum 14.000 de ani, când au dispărut habitatele cu iarbă, din cauza temperaturilor prea ridicate. Oasele descoperite în luna august în Siberia sunt o ocazie deosebită pentru oamenii de ştiinţă.

Datorită încalzirii globale şi a topirii gheţii de pe suprafaţa solului din Siberia, paleontologii au descoperit mai mulţi mamuţi foarte bine conservaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici