- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (04.05.2010, 15:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misiunea către Marte va dura 520 de zile
Aproape un an şi jumătate închişi într-o capsulă, fără lumină naturală şi având la dispoziţie doar alimente ambalate în vid: şase voluntari se pregătesc pentru startul unei experienţe unice care simulează o călătorie spre Marte, cu scopul de studia impactul fizic şi psihologic asupra astronauţilor.
Urmărește
73 afișări
Navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Începând de la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, trei ruşi, doi europeni şi un chinez vor petrece 520 de zile într-un modul cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, care imită o navă spaţială, ancorată într-un centru de cercetări ştiinţifice din Moscova.
Deşi Marte nu va putea fi "cucerită" înainte de trecerea câtorva decenii, cercetătorii doresc să respecte, prin această simulare, durata unei călătorii reale către planeta roşie - 250 de zile - zborul către Marte, 30 de zile - sejurul pe Marte şi 240 de zile - revenirea pe Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
"Cel mai mare risc al unei astfel de izolări este de natură psihologică", explică Aleksandr Suvorov, coordonatorul acestui proiect din cadrul Institutului pentru probleme medicale şi biologice (IBMP), alături de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Un prim experiment de acest tip a fost efectuat în 2009, când şase voluntari au trăit timp 105 zile închişi în interiorul unui modul spaţial similar.
"Bineînţeles că relaţiile nu vor fi întotdeauna armonioase, unii se vor înţelege între ei, alţii nu. Însă prioritatea este de a fi capabil să îşi îndeplinească sarcinile trasate, în ciuda acestor neînţelegeri", a explicat Aleksandr Suvorov.
În prezent, voluntarii se antrenează, fac teste, repetă operaţiunile pe care vor trebui să le îndeplinească în timpul "călătoriei". La finalul acestor teste, şase "astronauţi" vor fi aleşi dintre cei 10 candidaţi preselecţionaţi.
După primele 250 de zile, trei dintre ei vor intra într-o altă secţiune a navei, reprezentând modulul detaşabil care ar urma să ajungă pe suprafaţa planetei Marte.
Fiecare zi petrecută la bordul navetei va fi împărţită în opt ore de lucru, opt ore de somn şi alte opt ore pentru activităţi recreative. Cei şase membri ai echipajului vor trebui să treacă de 105 teste psihologice, fizce şi medicale. Pentru activităţile recreative, cei şase membri ai echipajului vor avea dreptul să aducă cu ei fotografii, înregistrări video şi cărţi în format electronic.
O astfel de misiune implică sacrificii, mai ales culinare. Regimul alimentar al voluntarilor va fi asemănător celui de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Voluntarii vor avea de respectat un regulament drastic. Deoarece realimentarea unei nave în drum către Marte este imposibilă, ei vor avea dreptul să facă duş doar o dată la zece zile şi să îşi schimbe lenjeria intimă doar din trei în trei zile.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe