- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (20.10.2010, 15:38)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul petelor leopardului a fost descifrat - GALERIE FOTO
Părinţii care se simt puşi în încurcătură atunci când sunt întrebaţi de ce are leopardul pete vor putea de acum înainte să le răspundă fără teamă copiilor lor prea curioşi - acest animal s-a adaptat la mediul în care trăieşte, iar petele îl ajută să se camufleze mai bine.
Urmărește
1162 afișări
Misterul petelor leopardului a fost descifrat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Diferenţele dintre culorile şi petele din blana felinelor sunt asociate cu habitatul preferat de aceste animale, cu metodele lor de vânătoare şi cu stilul lor de viaţă, afirmă autorii unui studiu britanic publicat miercuri în revista Proceedings of the Royal Society B.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au analizat şi catalogat fotografiile unor animale provenind din 36 de specii din familia felidelor, reuşind să le grupeze în trei mari categorii, în funcţie de coloritul blănii: uni, cu motive simple şi cu motive complexe.
TITLURILE ZILEI
-
• „Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
astăzi, 07:38
• „Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
astăzi, 09:09
-
astăzi, 10:28
• Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
-
astăzi, 07:54
• Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
astăzi, 10:11
-
• Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
astăzi, 07:56
• Peste 45.000 de români din Diaspora au votat deja la alegerile prezidenţiale
-
astăzi, 08:05
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32
-
astăzi, 07:36
• Campania electorală pentru prezidenţială se încheie sâmbătă dimineaţă
-
ieri, 22:22
• Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
ieri, 20:07
-
ieri, 18:38
• Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
-
ieri, 16:33
Apoi, cercetătorii au comparat aceste rezultate cu mediul în care trăiesc şi cu obiceiurile fiecărei specii: mediu deschis sau împădurit, terestru sau arboricol, diurn sau nocturn etc.
S-a ajuns astfel la concluzia că felinele care trăiesc în spaţii deschise au tendinţa de a avea o blană uni, în special cele care trăiesc la munte, cum este cazul pumei. Însă felinele care trăiesc în pădurile tropicale foarte dense prezintă pete cu motive complexe şi neregulate, cum este cazul jaguarului şi ocelotului.
Celebrul leopard se regăseşte într-o zonă "intermediară": el trăieşte în zonele de câmpie şi de prerie, acesta fiind de altfel motivul pentru care are blana pătată, cu motive simple şi relativ regulate, cum este şi cazul ghepardului.
Cu cât o felină petrece mai mult timp în arbori, cu atât probabilitatea ca blana sa să fie pătată este mai mare.
"Petele complexe şi neregulate par să asigure un bun camuflaj în pădure", unde lumina care pătrunde printre frunzele arborilor produce o luminozitate difuză, cu zone de penumbră şi contururi imprecise, a explicat William Allen, unul dintre autorii acestui studiu. "Este valabil în special pentru felinele care petrec mult timp în copaci, în zone cu o lumină slabă, fiind prădători nocturni", a spus acesta.
Autorii studiului susţin că motivele şi petele din blana felinelor au evoluat de-a lungul timpului, permiţându-le acestor animale să se asemene cât mai mult cu elementele din decorul natural, în termeni de mărime, formă şi varietate.
Cu toate acestea, o anumită felină continuă să "sfideze" ştiinţa, deoarece dungile ei verticale refuză să se înscrie în schema descoperită de cercetători: tigrul.
"Deşi tigrul poate cu certitudine să se camufleze foarte bine, iar habitatul său poate să prezinte o serie de caracteristici orientate pe verticală, ne întrebăm din ce motiv dungile verticale nu sunt mai des întâlnite la felide şi la alte specii de mamifere", au spus autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe