- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (11.08.2015, 14:18)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost în sfârşit descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
17605 afișări
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic
La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.
Afirmaţia a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.
După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.
El spune că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.
Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizează profesorul Reeves.
Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.
Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.
Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.
Profesorul Reeves consideră că mormântul iniţial a aparţinut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizată ulterior, devenind "un mormânt într-un mormânt, în forma unui coridor".
Intrarea în ceea ce se presupune că ar fi mormântul reginei Nefertiti a fost decorată cu scene religioase - probabil un ritual care să protejeze camera din spatele zidului respectiv.
"Doar o singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti", spune profesorul Reeves.
Nefertiti, al cărei nume înseamnă "frumoasa care, iată, vine", a fost regina Egiptului şi soţia faraonului Akhenaten, în secolul al XIV-lea î.e.n.
Nefertiti şi soţul ei au fost autorii unei veritabile "revoluţii religioase" în Egipt, instaurând cultul lui Aten, zeul Soarelui, şi au promovat răspândirea în întregul regat a unor opere de artă care prezentau diferenţe majore în comparaţie cu cele ale predecesorilor lor.
Titlurile ei nobiliare sugerează faptul că Nefertiti a fost co-regentă şi că a devenit probabil faraon după moartea lui Akhenaten.
Dar, în ciuda statutului ei remarcabil, moartea ei şi locul în care a fost înmormântată au rămas un mister până în zilele noastre.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti