- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (11.08.2015, 14:18)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost în sfârşit descoperit, susţine un arheolog britanic, potrivit căruia acesta s-ar afla în spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune că ar fi fost fiul ei, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
17617 afișări
Mormântul reginei egiptene Nefertiti a fost descoperit, afirmă un arheolog britanic
La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormântul faraonului Tutankhamon continuă să îşi dezvăluie unele dintre secretele sale străvechi în faţa oamenilor de ştiinţă. Un cercetător britanic afirmă că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.
Afirmaţia a fost făcută de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, într-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.
După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.
El spune că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare.
Celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizează profesorul Reeves.
Arheologul crede acest lucru deoarece mormântul ascuns se află în partea dreaptă faţă de intrarea în camera principală - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.
Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.
Camera funerară a lui Tutankhamon are exact aceleaşi dimensiuni ca o antecameră din piramidele celorlalţi faraoni egipteni.
Profesorul Reeves consideră că mormântul iniţial a aparţinut reginei Nefertiti, iar camera faraonului a fost realizată ulterior, devenind "un mormânt într-un mormânt, în forma unui coridor".
Intrarea în ceea ce se presupune că ar fi mormântul reginei Nefertiti a fost decorată cu scene religioase - probabil un ritual care să protejeze camera din spatele zidului respectiv.
"Doar o singură femeie de sânge regal din cea de-a 18-a Dinastie a Egiptului a primit astfel de onoruri, iar aceasta este Nefertiti", spune profesorul Reeves.
Nefertiti, al cărei nume înseamnă "frumoasa care, iată, vine", a fost regina Egiptului şi soţia faraonului Akhenaten, în secolul al XIV-lea î.e.n.
Nefertiti şi soţul ei au fost autorii unei veritabile "revoluţii religioase" în Egipt, instaurând cultul lui Aten, zeul Soarelui, şi au promovat răspândirea în întregul regat a unor opere de artă care prezentau diferenţe majore în comparaţie cu cele ale predecesorilor lor.
Titlurile ei nobiliare sugerează faptul că Nefertiti a fost co-regentă şi că a devenit probabil faraon după moartea lui Akhenaten.
Dar, în ciuda statutului ei remarcabil, moartea ei şi locul în care a fost înmormântată au rămas un mister până în zilele noastre.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe