Narghileaua, mai dăunătoare decât ţigara

Narghileaua - sau "sisha", cum este numită în limbile arabe -, este mult mai dăunătoare decât ţigara, pentru că determină o creştere a nivelului de monoxid de carbon din sânge care poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea cunoştinţei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.

Urmărește
5471 afișări
Imaginea articolului Narghileaua, mai dăunătoare decât ţigara

Narghileaua, mai dăunătoare decât ţigara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetarea privind efectele fumatului de narghilea, realizată de specialiştii de la Departamentul Sănătăţii şi Centrul de Cercetare privind consumul de tutun, a invalidat mitul potrivit căruia acesta nu ar afecta sănătatea.

Mai mult decât atât, s-a descoperit că, după ce fumează narghilea, oamenii înregistrează o creştere a nivelului de monoxid de carbon din sânge de trei sau chiar de patru ori mai mare decât în cazul în care ar fuma o ţigară.

Niveluri foarte ridicate ale monoxidului de carbon din sânge pot provoca leziuni cerebrale sau pierderi ale cunoştinţei.

Prin măsurarea concentraţiei gazului din respiraţie s-a observat că, în cazul unui non-fumător, tutunul de narghilea afectează 1% din sânge, în cel al unui fumător ocazional, 2-4%, iar în cel al unui fumător permanent, 5-7%.

Cercetarea a arătat că fumătorii de narghilea au în sânge o concentraţie de monoxid de carbon de 8-12%.

Cercetătorii s-au arătat surprinşi de rezultate, mai ales în condiţiile în care multe persoane nu încadrează sisha în categoria "fumat", considerând, dimpotrivă, narghileaua ca fiind o alternativă sănătoasă la consumul de ţigarete. Noul studiu a demonstrat că, în cele mai rele circumstanţe, narghileaua poate fi de 400 - 450 de ori mai periculoasă decât o ţigară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici