- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.10.2009, 16:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA lansează o operaţiune aeriană de observare a gheţurilor antarctice
O serie de zboruri pentru cercetare ştiinţifică sunt organizate de NASA deasupra Antarcticii, începând din 15 octombrie, pentru a studia schimbările la nivelul gheţarilor şi al banchizei glaciare sub efectul încălzirii globale, au anunţat reprezentanţii agenţiei americane.
Urmărește
31 afișări
NASA lansează o operaţiune aeriană de observare a gheţurilor antarctice
Aceste zboruri fac parte din "Operation Ice Bridge", o campanie ce se va întinde pe durata a şase ani, fiind cea mai mare operaţiune aeriană de monitorizare a gheţurilor polare ale planetei.
Echipa cercetătorilor lucrează la bordul unui avion DC-8, un vehicul comercial transformat în laborator zburător, echipat cu numeroase instrumente ştiinţifice, precum lasere pentru cartografiere şi radare capabile să măsoare grosimea gheţurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Datele colectate îi vor ajuta pe cercetători să prezică cu o mai mare acurateţe felul în care schimbările în curs în imensa masă de gheaţă a Antarcticii vor provoca creşterea nivelului apelor oceanice la nivel global.
"O schimbare notabilă se produce pe Terra, cu certitudine una dintre cele mai mari perioade de încălzire a climei terestre de la sfârşitul perioadei glaciare până în prezent", a declarat Tom Wagner, directorul programelor pentru criosferă - înveliş al suprafeţei terestre situat în zona de interferenţă a atmosferei, hidrosferei şi litosferei, caracterizat prin prezenţa gheţii.
Datele culese vor acoperi, parţial, lipsa informaţiilor cu care NASA se va confrunta în perioada imediat următoare, după ce satelitul ICESat (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite), aflat pe orbită din 2003, îşi va încheia misiunea, lansarea succesorului lui, ICESat-II, fiind prevăzută abia pentru anul 2014.
Deoarece monitorizările aeriene nu permit aceeaşi acoperire a suprafeţei totale, la scară continentală, precum cele realizate de un satelit, NASA a selectat câteva ţinte specifice, care sunt cele mai expuse în faţa unor modificări din cauza încălzirii globale.
Măsurarea suprafeţei şi a densităţii banchizei va fi realizată în Marea Amundsen, unde, potrivit măsurătorilor actuale, grosimea gheţii este în scădere, spun specialiştii.
Pentru studierea evoluţiei gheţarilor şi blocurilor de gheaţă flotante, avionul DC-8 va survola Peninsula antarctică şi vestul Antarcticii, inclusiv gheţarul Pine Island, o zonă despre care cercetătorii cred că ar putea suferi schimbări rapide din cauza încălzirii climei.
Zborurile deasupra Antarcticii vor urma unei prime campanii de observare aeriană, ce va avea loc în acest an, deasupra Groenlandei şi Oceanului Atlantic.
Operation Ice Bridge prevede misiuni anuale de cercetare în regiunile cheie ale celor doi poli.
Această misiune, la care participă 50 de oameni de ştiinţă şi personal auxiliar, prevede 17 zboruri, avioanele urmând să decoleze din Punta Arenas, Chile.
Următoarea campanie aeriană de studiere a Antarcticii va fi avea loc în primăvara lui 2010.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz