- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.10.2009, 16:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA lansează o operaţiune aeriană de observare a gheţurilor antarctice
O serie de zboruri pentru cercetare ştiinţifică sunt organizate de NASA deasupra Antarcticii, începând din 15 octombrie, pentru a studia schimbările la nivelul gheţarilor şi al banchizei glaciare sub efectul încălzirii globale, au anunţat reprezentanţii agenţiei americane.
Urmărește
32 afișări
NASA lansează o operaţiune aeriană de observare a gheţurilor antarctice
Aceste zboruri fac parte din "Operation Ice Bridge", o campanie ce se va întinde pe durata a şase ani, fiind cea mai mare operaţiune aeriană de monitorizare a gheţurilor polare ale planetei.
Echipa cercetătorilor lucrează la bordul unui avion DC-8, un vehicul comercial transformat în laborator zburător, echipat cu numeroase instrumente ştiinţifice, precum lasere pentru cartografiere şi radare capabile să măsoare grosimea gheţurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Datele colectate îi vor ajuta pe cercetători să prezică cu o mai mare acurateţe felul în care schimbările în curs în imensa masă de gheaţă a Antarcticii vor provoca creşterea nivelului apelor oceanice la nivel global.
"O schimbare notabilă se produce pe Terra, cu certitudine una dintre cele mai mari perioade de încălzire a climei terestre de la sfârşitul perioadei glaciare până în prezent", a declarat Tom Wagner, directorul programelor pentru criosferă - înveliş al suprafeţei terestre situat în zona de interferenţă a atmosferei, hidrosferei şi litosferei, caracterizat prin prezenţa gheţii.
Datele culese vor acoperi, parţial, lipsa informaţiilor cu care NASA se va confrunta în perioada imediat următoare, după ce satelitul ICESat (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite), aflat pe orbită din 2003, îşi va încheia misiunea, lansarea succesorului lui, ICESat-II, fiind prevăzută abia pentru anul 2014.
Deoarece monitorizările aeriene nu permit aceeaşi acoperire a suprafeţei totale, la scară continentală, precum cele realizate de un satelit, NASA a selectat câteva ţinte specifice, care sunt cele mai expuse în faţa unor modificări din cauza încălzirii globale.
Măsurarea suprafeţei şi a densităţii banchizei va fi realizată în Marea Amundsen, unde, potrivit măsurătorilor actuale, grosimea gheţii este în scădere, spun specialiştii.
Pentru studierea evoluţiei gheţarilor şi blocurilor de gheaţă flotante, avionul DC-8 va survola Peninsula antarctică şi vestul Antarcticii, inclusiv gheţarul Pine Island, o zonă despre care cercetătorii cred că ar putea suferi schimbări rapide din cauza încălzirii climei.
Zborurile deasupra Antarcticii vor urma unei prime campanii de observare aeriană, ce va avea loc în acest an, deasupra Groenlandei şi Oceanului Atlantic.
Operation Ice Bridge prevede misiuni anuale de cercetare în regiunile cheie ale celor doi poli.
Această misiune, la care participă 50 de oameni de ştiinţă şi personal auxiliar, prevede 17 zboruri, avioanele urmând să decoleze din Punta Arenas, Chile.
Următoarea campanie aeriană de studiere a Antarcticii va fi avea loc în primăvara lui 2010.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe