- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.08.2015, 12:58)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA şi-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauţi la bordul ISS
NASA şi-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), din cauza reducerilor bugetare care au amânat dezvoltarea unor alternative americane în acest domeniu, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană, citată de Reuters.
Urmărește
255 afișări
Statia Spatiala Internationala (Foto: AFP)
Prelungirea contractului până la sfârşitul anului 2017 va costa Statele Unite ale Americii aproximativ 490 de milioane de dolari, a dezvăluit administratorul general al NASA, Charles Bolden, într-o scrisoare expediată Congresului american.
Acest contract, prin care contribuabilii americani vor trebui să plătească Moscovei peste 80 de milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulelor spaţiale Soyuz, a fost prelungit într-o perioadă în care Washingtonul se pregăteşte să înăsprească sancţiunile împotriva Rusia din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Din păcate, în ultimii cinci ani, Congresul nu a finanţat adecvat Commercial Crew Program, care prevedea revenirea pe solul american a lansărilor de vehicule spaţiale cu astronauţi la bord, aşa cum era prevăzut", a explicat Charles Bolden.
"Acest fapt a avut ca rezultat dependenţa noastră exclusivă de capsulele spaţiale ruseşti Soyuz, care sunt vehiculele ce transportă pe ISS echipajele americane şi ale partenerilor noştri internaţionali", a adăugat el.
De la retragerea din uz, în iulie 2011, a navetelor spaţiale americane, NASA a încheiat parteneriate cu companiile private SpaceX şi Boeing pentru a construi "taxiuri spaţiale" care să fie capabile să transporte astronauţi în condiţii de siguranţă spre ISS şi care să asigure revenirea lor cu bine pe Terra.
NASA spera să opereze primele zboruri ale noilor capsule spaţiale americane în anul 2017, dar propunerile de buget avansate de Casa Albă şi Senat pentru anul fiscal care va începe la 1 octombrie vor afecta Programul de zboruri spaţiale comerciale creat de agenţia spaţială americană, generând cel mai probabil amânări suplimentare şi costuri mai mari, a precizat Charles Bolden.
Scrisoarea redactată de Charles Bolden a fost adresată preşedintelui comitetului din Congresul american care supraveghează activitatea NASA.
Dependenţa de Rusia în privinţa transportului de astronauţi pe ISS contrastează cu interdicţia adoptată de Congres în privinţa importului de motoare ruseşti de rachete, folosite pentru lansările de sateliţi militari americani.
Având la bază implicarea Rusiei în criza din Ucraina, interdicţia include motoare ruseşti RD-180, folosite de rachetele americane Atlas 5, construite de United Launch Alliance. Această companie reprezintă un parteneriat între Lockheed Martin şi Boeing.
Tot miercuri, Orbital ATK, una dintre cele două companii care efectuează zboruri spaţiale de tip cargo spre ISS, în cadrul unui parteneriat separat încheiat cu NASA, a anunţat că două motoare ruseşti pentru rachetele sale modernizate Antares au ajuns în Statele Unite. Rachetele Orbital sunt menţinute la sol după o lansare ratată, petrecută în octombrie 2014.
Aceste rachete sunt programate să efectueze o nouă lansare spaţială în martie 2016.
Interdicţia emisă de Congresul american în ceea ce priveşte motoarele ruseşti de rachetă nu vizează misiunile cu specific non-militar.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citeşte şi: CAUZA distrugerii rachetei Falcon a companiei SpaceX, care ar fi trebuit să ajungă pe ISS - VIDEO
Citeşte şi: Astronauţii de pe ISS, evacuaţi într-o capsulă Soyuz, din cauza riscului de impact cu deşeuri spaţiale - VIDEO
Citeşte şi: Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune prelungită cu o lună la bordul ISS - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CAUZA distrugerii rachetei Falcon a companiei SpaceX, care ar fi trebuit să ajungă pe ISS - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe