- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.12.2015, 18:40)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA vrea să cultive cartofi pe Marte
NASA a anunţat că va iniţia în curând un program de cercetare prin intermediul căruia speră să poată să cultive cartofi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe planeta Marte, informează msn.com.
Urmărește
1176 afișări
NASA vrea să cultive cartofi pe Marte
În filmul "Marţianul/ The Martian", regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventează o metodă ce îi permite să cultive cartofi pe planeta roşie. După acest film, inginerii americani au început să lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu într-un fapt real.
NASA şi International Potato Centre (CIP) coordonează un experiment ce are potenţialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obţine culturi viabile pe Marte. Cercetătorii vor începe în curând să cultive aceste plante pe Terra, în condiţii similare celor de pe Marte, în speranţa că specialiştii viitorului vor construi în viitor un dom - cu temperatură şi climă controlată -, capabil să întreţină viitoarele culturi marţiene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Experimentul vizează imitarea în laborator a condiţiilor atmosferice de pe Marte şi utilizarea unui sol adus din deşertul peruan Pampas de La Joya, a cărui compoziţie este considerată de specialişti aproape identică cu aceea a particulelor din scoarţa marţiană.
"Concentraţiile mari de dioxid de carbon vor fi benefice culturii respective, a cărei productivitate va fi de 2-4 ori mai mare decât aceea a unei culturi obişnuite, în condiţiile de pe Terra. Atmosfera lui Marte este compusă într-un procent de aproape 95% din dioxid de carbon", a explicat CIP într-un comunicat de presă.
Prin înţelegerea condiţiilor atmosferice de la suprafaţa lui Marte, cercetătorii americani speră să poată să amenajeze pe Terra centre de simulare cu o dinamică şi un nivel de acurateţe mult mai ridicate. Dacă va avea succes, acest experiment ar putea să ajute NASA şi CIP (care are sediul în Peru) să devină un fel de pionieri în domeniul culturilor spaţiale pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane, nu doar pe Marte, ci şi pe alte planete şi sateliţi naturali din Sistemul Solar.
Citeşte şi: Cele mai clare imagini cu planeta Pluto: Craterele, munţii şi câmpiile îngheţate apar într-un clip difuzat de NASA - FOTO, VIDEO
"Eforturile extraordinare ale acestei echipe de cercetători au pus bazele agriculturii extraterestre. Ideea de a cultiva plante (şi de a obţine astfel alimente) pentru coloniile umane din spaţiu ar putea să devină în curând o realitate", a declarat Chris McKay, specialist în planetologie la Centrul de cercetări spaţiale Ames administrat de NASA.
Al doilea obiectiv al proiectului constă în a demonstra rolul pe care cartofii îl au în ameliorarea securităţii alimentare a planetei noastre.
"Ce modalitate ar fi mai bună pentru a învăţa despre încălzirea globală decât aceea de a obţine culturi viabile pe o planetă care a «murit» în urmă cu 2 miliarde de ani?», a declarat Joel Ranck, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul CIP. "Oamenii trebuie să înţeleagă că, dacă putem să cultivăm cartofi în condiţii extreme, ca acelea de pe Marte, atunci putem să salvăm planeta Pământ", a mai spus acesta.
Primele înregistrări cunoscute care atestă existenţa cartofilor datează din jurul anului 2500 î.e.n., graţie amerindienilor Aymara din Peru şi Bolivia, care cultivau aceste plante. Inginerii în agronomie susţin de multă vreme avantajele pe care le aduc culturile de cartofi în regiunile afectate de malnutriţie, sărăcie şi absenţa terenurilor arabile, datorită concentraţiilor ridicate de nutrimente pe care le prezintă cartoful şi capacităţii acestei plante de a creşte în condiţii dificile de climă şi relief.
Citeşte şi: Cum arată costumele pe care le vor purta astronauţii în prima misiune de pe Marte. NASA a făcut publice primele imagini - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe