- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (11.11.2011, 13:38)
- Florin Badescu ,
Nori de gaz formaţi la scurt timp după naşterea Universului, descoperiţi de cercetători
Astronomii au descoperit nori de gaz care s-au format în primele momente după naşterea Universului, în urmă cu 13,7 miliarde de ani, potrivit unui studiu ce a fost publicat joi în revista Science. Compoziţia acestor gaze corespunde cu predicţiile teoretice ale cosmologiei moderne despre originea elementelor din Univers.
Urmărește
516 afișări
Nori de gaz formaţi la scurt timp după naşterea Universului, descoperiţi de cercetători (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Astfel, doar elementele uşoare, precum hidrogenul şi heliul, au fost create în momentul producerii Big Bang-ului, teoria acceptată despre formarea Universului. A fost nevoie de sute de milioane de ani pentru ca acest gaz primordial să se condenseze pentru a forma stele.
Până la această descoperire, astronomii au detectat întotdeauna doar "metale", un termen care se referă, în astronomie, la elementele mai grele decât hidrogenul şi heliul.
Studiul a fost coordonat de Xavier Prochaska, profesor de astronomie şi astrofizică la Universitatea California din Santa Cruz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
"Este pentru prima oară când observăm gaze ce provin din primele momente ale Universului, care nu au fost contaminate de elemente mai grele, provenind din stele", a declarat el.
"Absenţa metalelor ne arată că acest gaz este imaculat ", a adăugat Michele Fumagalli, coautor al studiului.
Astronomii au descoperit cei doi nori de gaze analizând lumina emisă de quasari îndepărtaţi - resturi de stele -, cu ajutorul unuia dintre telescoapele observatorului Keck din Hawaii.
"Am putut astfel să vedem în ce zonă din spectru lumina era absorbită de gaz, ceea ce ne-a permis să îi măsurăm compoziţia", a precizat Michele Fumagalli.
Fiecare element are o semnătură unică în spectrul luminos şi analiza oamenilor de ştiinţă a relevat doar prezenţa hidrogenului.
Savanţii pot să detecteze cu această procedură prezenţa carbonului, a oxigenului şi a siliciului. Toate aceste elemente, ca şi heliul, erau complet absente din structura norilor de gaze descoperiţi.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe