O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee

Astronomii americani au descoperit o nouă stea - a doua - care se învârte în jurul uriaşei găuri negre din centrul galaxiei noastre, acel astru fiind cel mai apropiat corp ceresc observat vreodată în proximitatea găurii, o entitate care atrage toată materia din jurul ei.

Urmărește
527 afișări
Imaginea articolului O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee

O a doua stea descoperită în apropiere de uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee (Imagine: www.nasa.gov)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) consideră că descoperirea lor îi va ajuta să testeze teoria relativităţii formulată de Einstein şi ipotezele despre aceste găuri negre, al căror câmp gravitaţional este extrem de intens.

Noua stea, denumită S0-102, parcurge orbita în jurul acestei găuri negre din centrul Căii Lactee în 11 ani şi jumătate, spre deosebire de orbita de cel puţin 60 de ani pe care o parcurg cele mai multe dintre celelalte stele, precizează autorii acestui studiu, publicat în numărul de vineri al revistei Science.

TITLURILE ZILEI

Savanţii americani observaseră deja o altă stea - S0-2 - care gravitează aproape de această gaură neagră, pe o orbită de 16 ani.

Cercetătoarea Andrea Ghez, care studiază acea gaură neagră de când a descoperit-o, în 1998, spune că "este un fel de tango dansat de stelele S0-102 şi S0-2, care va dezvălui pentru prima dată adevărata geometrie a spaţiului şi a timpului din jurul unei găuri negre".

"Această măsurătoare nu poate fi realizată pornind de la o singură stea", a explicat cercetătoarea americană.

Ca şi Terra şi celelalte planete, cele două stele sunt pe "orbită eliptică" în jurul găurii negre, ceea ce înseamnă că ele se apropie şi apoi se îndepărtează de aceasta în acelaşi timp şi la intervale regulate.

Savanţii de la UCLA speră de acum să descopere urmele unor uşoare oscilaţii în orbitele acestor stele atunci când ele se apropie. Acest fapt ar semnifica, după părerea lor, că ele sunt sensibile la efectul de curbură a spaţiului şi a timpului, aşa cum afirma Einstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici