Video O capsulă japoneză s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională - VIDEO

O capsulă spaţială niponă, lansată de la o bază din sudul Japoniei săptămâna trecută, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în noaptea de luni spre marţi, a anunţat Agenţia japoneză de explorări spaţiale (JAXA), citată de site-ul lepoint.fr.

Urmărește
455 afișări

Această operaţiune delicată, ce constă în prinderea capsulei spaţiale HTV-5 (cunoscută şi sub denumirea "Kounotori 5") cu un braţ robotizat, pentru a fi fixată apoi de un modul al ISS, a fost efectuată de astronautul nipon Kimiya Yui.

Vehiculul a fost conectat fără probleme la staţie în cursul nopţii de luni spre marţi, a precizat JAXA.

"Operaţiunea de prindere a capsulei s-a încheiat la ora 19.29 (ora Japoniei). Această sarcină delicată a fost efectuată de spaţionautul Kimiya Yui şi a constat în prinderea vehiculului HTV-5 cu un braţ robotizat. Misiunea a continuat apoi cu fixarea capsulei de ISS şi efectuarea tututor conectărilor necesare pentru descărcarea produselor pe care le-a transportat", a precizat JAXA.

Un alt japonez, Koichi Wakata, a supravegheat operaţiunea din centrul de control pentru misiuni spaţiale al agenţiei spaţiale americane (NASA).

Conectarea la ISS a unui vehicul spaţial a fost dirijată pentru prima dată în istorie de o echipă japoneză.

"Sunt mândru că putem să livrăm astfel provizii indispensabile pe ISS, graţie posibilităţilor oferite de robotica japoneză, tehnologiilor noastre şi astronauţilor noştri", a declarat Naoki Okumura, directorul general al JAXA, într-un comunicat de presă.

O rachetă spaţială din gama H-2B a decolat de la Centrul Spaţial Tanegashima din Japonia, pe 19 august, şi, după 15 minute, a plasat cu succes pe orbită capsula HTV-5.

Capsula spaţială a transportat o încărcătură de 5,5 tone de materiale şi provizii pentru astronauţii de pe ISS, inclusiv un echipament de tratare a apei, trimis de NASA, şi un dispozitiv experimental care va studia efectele pe care procesul de îmbătrânire în spaţiu le are asupra şoarecilor.

Pe lângă proviziile de apă şi alimente, capsula HTV-5 a transportat la bordul staţiei mai multe costume spaţiale, filtre de apă, diverse instrumente ştiinţifice, inclusiv un telescop ce măsoară radiaţia cosmică - fluxuri de particule ce includ cea mai mare cantitate de energie din Univers.

Oamenii de ştiinţă sunt interesaţi să descifreze misterul care înconjoară compoziţia acestor radiaţii şi vor să înţeleagă motivul pentru care ele conţin niveluri atât de mari de energie.

Noul telescop, care va fi montat în exteriorul staţiei, va avea o durată de funcţionare de până la cinci ani.

Capsula Kounotori 5, care va rămâne conectată la ISS timp de cel puţin 45 de zile, este a cincea misiune de acest tip lansată cu ajutorul rachetei H-2B, după cele reuşite în septembrie 2009, ianuarie 2011, iulie 2012 şi august 2013.

Lansarea de pe 19 august a fost realizată de JAXA în colaborare cu grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), care produce racheta H-2B, cel mai mare lansator spaţial al Japoniei.

Potrivit specialiştilor, succesul repurtat de această misiune japoneză va ajuta sectorul spaţial să îşi revină după o serie de trei eşecuri răsunătoare înregistrate în ultimele 10 luni, la scurt timp după lansările unor vehicule spaţiale de tip cargo.

Cele două vehicule americane de tip cargo operate de Orbital ATK şi SpaceX sunt obligate pentru moment să rămână la sol, în urma unor accidente suferite pe 28 octombrie 2014, respectiv pe 28 iunie 2015. În schimb, vehiculele ruseşti Progress, deşi au înregistrat un eşec similar în aprilie, şi-au reluat zborurile în urmă cu o lună.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici