- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (16.11.2011, 12:02)
- ,
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională
O capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, s-a conectat fără probleme miercuri la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu ocazia primei misiuni în spaţiu cu echipaj uman din ultimele cinci luni, după o serie de eşecuri suferite de industria spaţială rusă.
Urmărește
601 afișări
O capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională
"Vehiculul TMA-22 s-a conectat la ISS în regim automat, la ora 05.24 GMT", cu zece minute mai devreme decât era prevăzut, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos).
"Totul s-a desfăşurat fără probleme", a adăugat el.
Capsula care i-a transportat pe ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanişin şi pe americanul Dan Burbank a decolat luni de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Această lansare a marcat reluarea zborurilor spre ISS cu echipaj uman la bord, suspendate în luna august, după eşecul lansării unui vehicul rusesc de tip cargo, care s-a prăbuşit în Siberia, la puţin timp după decolare.
Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută iniţial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să îşi verifice lansatoarele Soyuz. Eşecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputaţia modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită - Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reuşite. O evacuare a ISS a fost chiar luată în considerare la un moment dat.
După deschiderea uşilor modulului de conectare, în jurul orei 08.00 GMT, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, cei trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, unde au fost întâmpinaţi de americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa şi rusul Serghei Volkov.
Pe 22 noiembrie, echipajul ruso-americano-japonez va reveni pe Terra, iar pe 21 decembrie, un nou zbor spaţial cu echipaj uman îi va aduce pe cei trei înlocuitori ai acestora la bordul ISS.
Precedenta decolare spre ISS de pe Baikonur, cu echipaj uman la bord, a avut loc în iunie, după ce Rusia a sărbătorit cu mare pompă împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu - sovieticul Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.
Sectorul spaţial rus a cunoscut o serie neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliţilor din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliţi ruseşti s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.
Cel mai recent incident din această serie de eşecuri s-a produs săptămâna trecută, o dată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliţii planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.
Sonda nu a reuşit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spaţial rusesc, citată sâmbătă de agenţia de presă Interfax, eforturile făcute de savanţii ruşi pentru recâştiga controlul asupra sondei au eşuat şi aceasta poate fi considerată "pierdută".
Cosmonautul Anton Shklaperov se arăta totuşi încrezător înainte de lansarea capsulei Soyuz: "Nu ne facem gânduri negre. Avem încredere în tehnologia noastră", a spus cosmonautul rus, citat de agenţia de presă Interfax.
De altfel, în ciuda acestei serii de probleme din sectorul spaţial rus, o rachetă Soyuz modificată, având la bord câţiva sateliţi, a decolat cu succes pe 21 octombrie din Guyana franceză - pentru prima dată din afara Rusiei -, în cadrul unei cooperări între Rusia şi Agenţia Spaţială Europeană.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe