- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BARI, (07.08.2011, 19:53)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
O centură de antimaterie, descoperită în jurul Terrei
O centură fină de particule de antimaterie, denumite antiprotoni, a fost descoperită în jurul Pământului de satelitul Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics).
Urmărește
5677 afișări
O centură de antimaterie, descoperită în jurul Terrei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Descoperirea, descrisă pe larg într-un articol publicat în Astrophysical Journal Letters, confirmă o teorie mai veche, potrivit căreia câmpul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta particule de antimaterie, informează bbc.co.uk.
Oamenii de ştiinţă afirmă că un număr mic de antiprotoni există în spaţiul dintre centurile de radiaţii Van Allen, ce conţin materie "normală".
În opinia savanţilor, cantitatea de antiprotoni existentă în acel spaţiu ar putea fi totuşi suficientă pentru a alimenta motoarele pe bază de antimaterie ale viitoarelor nave spaţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Antiprotonii au fost detectaţi de satelitul Pamela, lansat în anul 2006, cu scopul de a studia natura particulelor puternic încărcate energetic emise de Soare şi din afara sistemului nostru solar, denumite "radiaţii cosmice".
Aceste particule de raze (radiaţii) cosmice se pot ciocni de moleculele care alcătuiesc atmosfera terestră, dând naştere unor "ploi de particule".
Multe dintre particulele de radiaţii cosmice sau "fiicele" pe care acestea le creează sunt prinse între centurile de radiaţii Van Allen (internă şi externă) - regiuni în formă ovală, unde câmpul magnetic terestru le ţine captive.
Unul dintre obiectivele satelitului Pamela a fost acela de a identifica un număr mic de particule de antimaterie, printre particulele de materie obişnuită, mult mai numeroase, precum protonii şi nucleele atomilor de heliu.
Specialiştii au observat, de exemplu, că, atunci când satelitul Pamela trece printr-o regiune denumită anomalia magnetică din Atlanticul de sud, savanţii detectează de câteva mii de ori mai mulţi antiprotoni decât ar detecta în mod obişnuit, în urma descompunerii unor fluxuri de particule.
Oamenii de ştiinţă afirmă că aceasta este dovada faptului că o anumită centură de antiprotoni - asemănătoare centurilor Van Allen - ţine acei antiprotoni împreună, cel puţin până când aceştia se întâlnesc cu particule de materie din atmosfera terestră, moment în care se anihilează reciproc, dând naştere unor raze luminoase.
Centura descoperită reprezintă "cea mai abundentă sursă de antiprotoni din apropierea Terrei", afirmă Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautor al acestui studiu.
"Antiprotonii captivi se dezintegrează în timpul interacţiunii lor cu moleculele din atmosferă, în special la altitudini joase, unde anihilarea reciprocă devine principalul mecanism de dezintegrare", a explicat Alessandro Bruno.
"La altitudini mari, de câteva sute de kilometri, rata de dezintegrare este semnificativ mai mică, permiţând existenţa unei cantităţi mari de antiprotoni", a adăugat savantul italian.
Profesorul Bruno consideră că, pe lângă faptul că noua descoperire a confirmat teoria ce a prezis de multă vreme existenţa unor astfel de centuri de antimaterie, particulele de antimaterie ar putea deveni o sursă de combustibil pentru viitoarele nave spaţiale - o idee analizată şi într-un raport alcătuit de Institute for Advanced Concepts din cadrul NASA.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe