- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (21.10.2010, 10:46)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă galaxie, identificată la o distanţă record faţă de Terra
O nouă galaxie a fost identificată, devenind cel mai vechi şi mai îndepărtat obiect observat vreodată în Univers, potrivit unor astronomi francezi şi britanici, care au studiat lumina emisă de această galaxie în urmă cu 13 miliarde de ani, la 600 de milioane de ani după Big Bang.
Urmărește
200 afișări
O nouă galaxie, identificată la o distanţă record faţă de Terra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Captate de telescoapele terestre, după ce au călătorit prin spaţiu cu viteza luminii, timp de peste 13 miliarde de ani, razele ultraviolete emise de una dintre primele galaxii oferă noi informaţii despre "copilăria" Universului, se afirmă în acest studiu publicat în revista Nature.
Matthew Lehnert, de la Observatorul din Paris, şi colegii săi au utilizat datele colectate de Very Large Telescope (VLT), instalat în Chile de Observatorul austral european (ESO), pentru a analiza fasciculele de lumină emise de o galaxie foarte îndepărtată, detectată anterior de telescopul spaţial Hubble, confirmând cu această ocazie vârsta acelei galaxii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Odată cu expansiunea Universului, galaxiile se îndepărtează unele de altele, iar lungimile de undă ale razelor emise de acestea devin tot mai mari. Această "deplasare spre roşu" este etalonul după care se măsoară lungimea străbătută în spaţiu de o rază de lumină. Cu cât această "călătorie" durează mai mult, cu atât deplasarea spre roşu este mai mare.
După ce au monitorizat timp de 16 ore galaxia UDFy-38135539, astronomii au constatat că o anumită radiaţie caracteristică (Lyman alpha) a hidrogenului ajunge pe Terra cu o deplasare spre roşu record, de 8,6. Radiaţia a fost detectată în spectrul infraroşu cu o lungime de undă de 1,16 microni, deşi ea a fost emisă în spectrul ultraviolet cu o lungime de undă de 0,12 microni.
Cu o deplasare spre roşu de 8,6 confirmată pentru această galaxie, precedentul record de 8,2, atribuit în 2009 unei explozii de raze gamma - un flash ultraluminos ce semnalează explozia unei stele masive -, a fost doborât.
Printre cele cinci galaxii foarte îndepărtate detectate de telescopul spaţial Hubble, alte două sunt în curs de a a fi monitorizate de VLT cu ajutorul spectrometrului SINFONI pentru a determina vârsta lor cu precizie, au declarat autorii studiului.
Astronomii încearcă să înţeleagă cum au apărut primele galaxii şi cum s-a încheiat "epoca sumbră" a Universului, în momentul în care lumina emisă de acele galaxii primare a reuşit să treacă de "ceaţa" înconjurătoare alcătuită din atomi de hidrogen.
Primele stele au început să strălucească la doar 400 de milioane de ani după Big Bang, însă norii de gaz care le înconjurau formau un fel de ceaţă cosmică ce absorbea lumina emisă.
Pentru ca lumina primelor galaxii să poată să străbată Universul şi să ajungă până pe Terra, a trebuit ca acele astre primare să emită mai întâi suficientă energie pentru a ioniza atomii de hidrogen din jurul lor. După acel moment, spaţiul a devenit "transparent".
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36