- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (07.01.2012, 09:00)
- Florin Badescu ,
O substanţă din uleiul de peşte, o posibilă soluţie contra leucemiei
O substanţă obţinută din uleiul de peşte are capacitatea de a bloca celulele suşă care declanşează leucemia şi ar putea sta la baza unui tratament eficient contra acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University.
Urmărește
1000 afișări
O substanţă din uleiul de peşte, o posibilă soluţie contra leucemiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
În cadrul acestui studiu, şoarecii injectaţi cu celule suşă care declanşează leucemia au fost trataţi cu acea substanţă obţinută din uleiul de peşte. Vindecarea lor a fost completă, iar boala nu a mai revenit, relatează dailymail.co.uk.
Compusul - denumit delta-12-protaglandin J3 sau D12-PGJ3 - a identificat şi a distrus celulele suşă care declanşează leucemia mieloidă cronică (CML).
Substanţa este fabricată pe baza acizilor graşi omega-3 din carnea de peşte şi uleiul de peşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Sandeep Prabhu, profesor de toxicologie imunitară şi moleculară la Pennsylvania State University, coordonatorul studiului, a declarat: "Cercetările efectuate în trecut pe acizii graşi au relevat o serie de beneficii ale acestora asupra sistemului cardiovascular şi asupra procesului de dezvoltare a creierului, în special la copii. Noi am demonstrat faptul că anumiţi metaboliţi din omega-3 au capacitatea de a selecta şi de a distruge celulele suşă care declanşează leucemia la şoareci. Aceşti şoareci s-au vindecat complet, iar boala nu a mai reapărut".
Savanţii de la universitatea americană, al căror studiu a fost publicat în revista Blood, au precizat faptul că acel compus distruge celulele suşă declanşatoare de leucemie care se găsesc în splina şi în măduva osoasă a şoarecilor.
Substanţa activează o genă, aflată în structura acelor celule suşă, care programează celulele să se autodistrugă.
Distrugerea celulelor suşă în cazul pacienţilor suferind de leucemie - un tip de cancer al celulelor albe - este un proces important, întrucât celulele suşă au capacitatea de a se multiplica şi de a produce şi mai multe celule canceroase, dar şi alte celule suşă.
Tratamentul actual utilizat contra CML creşte speranţa de viaţă a pacienţilor prin păstrarea la un nivel scăzut a numărului de celule care provoacă leucemie. Însă medicamentele administrate nu conduc la o vindecare completă, întrucât ele nu identifică şi nu distrug celule suşă responsabile cu declanşarea leucemiei.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au injectat în organismul fiecărui şoarece 600 de nanograme de compus D12-PGJ3, în fiecare zi, timp de o săptămână.
Testele au arătat că şoarecii injectaţi au beneficiat de o vindecare completă. Numărul celulelor albe s-a menţinut la cote considerate normale, iar splina lor a revenit la dimensiunile obişnuite. Boala nu a mai revenit.
Savanţii americani s-au concentrat asupra compusului D12-PGJ3 nu doar datorită faptului că acesta distruge celulele suşă cauzatoare de leucemie, ci şi pentru faptul că această substanţă provoacă mai puţine efecte secundare.
Ei încearcă în această perioadă să afle dacă substanţa poate fi folosită cu succes şi pentru a trata formele terminale de CML. În prezent nu există niciun medicament care să fie eficient contra bolii atunci când aceasta ajunge într-un astfel de stadiu.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace