- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (29.11.2009, 16:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii "aud" şi cu ajutorul pielii
Senzaţiile resimţite la nivelul pielii influenţează felul în care oamenii percep sunetele, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver, publicat recent în revista Nature, informează bbc.co.uk.
Urmărește
27 afișări
Oamenii "aud" şi cu ajutorul pielii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii canadieni au descoperit că o serie de "rafale" de aer, de mică intensitate şi care nu pot fi auzite, dar care însoţesc anumite sunete, influenţează felul în care auzeau participanţii la acest studiu.
În opinia oamenilor de ştiinţă, acest studiu a dovedit faptul că elementele audio şi video nu sunt singurii factori importanţi care determină felul în care aud oamenii.
Se cunoaşte de mult timp deja faptul că indiciile vizuale prezente pe faţa unui vorbitor pot să îmbunătăţească sau să interfereze cu felul în care o altă persoană aude discursul respectivei persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia din Vancouver au dorit să afle dacă senzaţiile tactile influenţează felul în care sunt auzite sunetele.
Ei au comparat sunetele "pa" şi "ta" care, atunci când erau rostite, erau însoţite de un uşor curent de aer, ce nu poate fi auzit, cu sunetele care nu conţin particulele "ba" şi "da".
În acelaşi timp, câţiva dintre voluntari s-au aflat în faţa unui mic curent de aer, aplicat în zona palmelor sau al cefei.
Cercetătorii au descoperit astfel că particulele "ba" şi "da", cunoscute ca fiind sunete neaspirate, au fost percepute ca echivalentele lor aspirate, "pa" şi "ta", atunci când pronunţia lor a fost însoţită de un curent de aer.
Studiul sugerează faptul că oamenii folosesc informaţiile senzoriale tactile, împreună cu alte indicii, pentru a descifra ceea ce li se spune.
Această descoperire ar putea conduce la o serie de progrese în domeniul tratamentelor aplicate persoanelor care suferă de diverse deficienţe auditive.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Urechea dreaptă aude mai bine
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul