- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STANFORD, (04.05.2016, 12:43)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OceanOne, robotul umanoid care le permite cercetătorilor să ''simtă'' obiectele aflate sub apă
Un profesor de informatică de la Universitatea Stanford a dezvoltat, împreună cu studenţii săi, un robot a cărui înfăţişare este similară cu cea umană, numit OceanOne, ce a finalizat cu succes prima sa misiune la începutul acestei luni, scrie Descoperă.
Urmărește
169 afișări
OceanOne, robotul umanoid care le permite cercetătorilor să ''simtă'' obiectele aflate sub apă (Imagine AFP / Mediafax Foto)
OceanOne a finalizat cu succes prima sa misiune la începutul acestei luni, scufundându-se pentru a găsi o comoară despre care se spune că stă ascunsă la bordul unui vas nafragiat, aflat la 32 de km în largul coastei de sud a Franţei.
Oussama Khatib, cercetătorul care a condus echipa de la Stanford, a petrecut patru ani pentru a proiecta şi construi robotul folosit cu scopul de a studia vasul La Lune, nava amiral a regelui Ludovic al XIV-lea, scufundată în anul 1664. În acest sens, dispozitivul a fost echipat cu senzori, care îi permit celui ce îl controlează să simtă conturul şi greutatea obiectelor scufundate în urmă cu peste 350 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Khatib a făcut public rezultatul noului său proiect în cadrul unei conferinţe de presă organizată zilele acestea în Franţa, potrivit Descoperă.
"Am dorit să creăm un robot cu întruchiparea unui om, pentru că ne dorim un dispozitiv care să poată înlocui fizic o persoană", a declarat cercetătorul.
Robotul este proiectat să se scufunde până la 1.000 de metri, de trei ori mai mult decât adâncimea pe care a putut-o atinge vreodată un scafandru.
Deşi dispozitivul a fost folosit pentru prima dată pentru de o echipă de arheologi submarini pentru a căuta o comoară ascunsă pe epava unui vas, robotul ar putea fi utilizat pentru a interveni în cazul producerii unor catastrofe subacvatice, cum ar fi, de exemplu, deversările de petrol sau dezastrul nuclear de la Fukushima.
"În robotica subacvatică au fost create o mulţime de maşini fantastice, dar toate aceste unelte ne ajută să avem o perspectivă destul de îngustă asupra situaţiilor cu care ne confruntăm. Până acum nu a mai fost produsă o maşinărie precum cea pe care am gândit-o noi", susţine Khatib.
Intenţia iniţială a cercetătorilor a fost de a folosi robotul pentru a studia recifele de corali din Marea Roşie, motiv pentru care cea mai mare parte din finanţarea proiectului a fost asigurată de Universitatea de Şiinţă şi Tehnologie „Regele Abdullah”, din Arabia Saudită.
Studenţii de la Stanford au ajutat la construirea dispozitivului, gândindu-l în termeni umani.
"Ne-am dorit ca robotul să aibă un aspect mai prietenos decât cel al unei maşinării industriale obişnuite", a declarat Xiyang Yeh, doctorand în cadrul Universităţii Stanford.
Citeşte şi: O nouă lună a fost descoperită în sistemul nostru solar. Ea demonstrează o ipoteză vehiculată de mult timp în rândul cercetătorilor - VIDEO
Citeşte şi: Descoperirea întâmplătoare a unei cercetătoare descifrează modul în care se formează galaxiile
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ultraviolete şi incandescenţă. NASA a difuzat imagini spectaculoase din timpul unei erupţii solare - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:13
-
astăzi, 07:50
Presa internaţională după rezultatele alegerilor prezidenţiale: Şoc în România