- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (14.03.2022, 07:51)
- Cezara Mîndrescu
STUDIU Pădurea tropicală amazoniană, aproape de punctul de a se tranforma în savană. Ce implicaţii aduce această schimbare
Pădurea tropicală amazoniană se apropie uşor de un punct critic, punct în care am putea vedea ecosistemul bogat şi divers din punct de vedere biologic transformat într-o savana ierboasă, notează CNN.
Urmărește
898 afișări
Soarta pădurilor tropicale este crucială pentru sănătatea planetei deoarece acestea găzduiesc o gamă unică de vieţi animale şi vegetale, stochează o cantitate imensă de carbon şi influenţează puternic modelele meteorologice globale.
Oamenii de ştiinţă spun că aproximativ trei sferturi din pădurea tropicală prezintă semne de „pierdere a rezilienţei”, adică o capacitate redusă de a se recupera după tulburări precum seceta, exploatarea forestieră şi incendiile. Studiul lor se bazează pe observaţiile lunare ale datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor în ultimii 20 de ani, studii care au cartografiat biomasa (materialul organic al zonei) şi verdeaţa pădurii pentru a arăta cum s-a schimbat aceasta ca răspuns la condiţiile meteorologice fluctuante.
Această scădere a rezistenţei de la începutul anilor 2000 este un semn de avertizare al declinului ireversibil, au spus autorii. Deşi nu este posibil să spunem exact când s-ar putea întâmpla tranziţia de la pădurea tropicală la savană, odată ce va fi evidentă, ar fi prea târziu să se oprească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Numărul virozelor s-a dublat în România. Ministerul Sănătăţii pregăteşte spitalele pentru val
-
Unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri din domeniul apărării începe instrucţia cu militarii ucraineni. Dronele V-BAT ajung pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Din lac în puţ! Europa cumpără gaz rusesc la o rată fără precedent în 2025. Expert: "Există o furtună perfectă de factori care explică această situaţie"
„Merită să ne reamintim că, dacă ajungem la acel punct critic şi ne angajăm să pierdem pădurea tropicală amazoniană, vom primi un feedback semnificativ asupra schimbărilor climatice globale”, a declarat Timothy M. Lenton, unul dintre autorii studiului şi director la Global Systems Institute de la Universitatea din Exeter, Regatul Unit.
„Pierdem aproximativ 90 de miliarde de tone de dioxid de carbon”, a mai subliniat Lenton.
Chantelle Burton, un expert în climă la Centrul Met Office Hadley din Marea Britanie, a spus că a existat un semn de întrebare cu privire la modul în care pădurea tropicală amazoniană va face faţă provocărilor schimbărilor climatice. Ea a spus că acest nou studiu este unul „foarte important”.
„Ceea ce face acest studiu este să ofere nişte dovezi bazate pe observaţii pentru ceea ce se întâmplă deja cu acest important rezervor de carbon, arătând că utilizarea pământului de către oameni şi schimbările la vremea şi modelele climatice conduc deja la o schimbare importantă în sistem”, a spus Chantelle Burton.
Odată ce ajungem la punctul de vârf, autorii au spus că pădurea tropicală ar putea dispărea destul de repede.
„Bănuiala mea, [este că] s-ar putea întâmpla în decenii”, a mai spus Lenton.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Mii de polițiști, angajați din Apărare și rezerviști protestează în București față de Ordonanța „trenuleț”. Sindicaliștii vor protesta până la ora 16:30
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un donator de spermă a fost dat în judecată de părinții copiilor. Olandezul de 43 de ani are peste 500 de copii în toată lumea
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Care sunt cele 4 ZODII cu succes la bani, în februarie 2025. Ei sunt nativii care dau lovitura
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:54
-
astăzi, 14:46
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1059. SUA l-au asigurat pe Putin că nu există arme nucleare în Ucraina, afirmă Biden / Ministra Afacerilor Externe al Sloveniei a sosit la Kiev / Ucraina loveşte echipamentul radar rusesc S-400 în regiunea Belgorod / Amiralul Rob Baurer reafirmă sprijinul NATO pentru Ucraina / Rusia pierde soldaţi si peste 200 de echipamente militare