Pământul ne suportă tot mai greu!

Pământul suportă din ce în ce mai greu impactul ecologic al activităţilor umane, în contextul în care planeta are nevoie de 18 luni pentru a regenera resursele pe care omenirea le consumă într-un an, potrivit studiului realizat de un grup de cercetare privat american, publicat marţi.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Pământul ne suportă tot mai greu!

Pământul ne suportă tot mai greu! (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datele obţinute în aproximativ o sută de ţări de către Global Footprint Network, un grup de protejare a mediului, subliniază că omenirea consumă resurse şi produce dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, într-un ritm cu 44 la sută mai ridicat decât poate produce şi absorbi natura.

Studiul arată de asemenea o disparitate tot mai mare între ţări, în privinţa impactului ecologic pe locuitor.

Dacă toţi locuitorii Pământului ar trăi ca un american obişnuit, ar fi nevoie de echivalentul a cinci planete pentru a produce resursele alimentare şi energetice consumate şi pentru a absorbi dioxidul de carbon emis. Iar dacă fiecare ar consuma precum un european obişnuit, două planete şi jumătate ar fi necesare, potrivit calculelor realizate de autorii acestui raport.

"Ameninţările iminente cărora le facem faţă în prezent, în special schimbarea climatică, dar şi despădurirea, diminuarea pescăriilor, folosirea exagerată a apei dulci, sunt simptome ale unei tendinţe alarmante", scriu ei.

Organizaţia Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, în California, calculează în fiecare an de la crearea sa în 2003 ceea ce ea numeşte "amprenta ecologică" lăsată de peste o sută de ţări şi de omenirea în ansamblul său.

Acest indicator determină suprafaţa de pământ şi de apă necesară pentru a produce resursele pe care o populaţie dată le consumă şi pentru a absorbi deşeurile rezultate.

Altfel spus, aceşti cercetători calculează potenţialul de producţie a resurselor naturii, cum sunt utilizate acestea şi cine le utilizează, explică organizaţia.

Aceste date, care provin din multiple surse, printre care ONU şi statistici ale diferitelor Guverne, arată că în perioada 2005-2006 impactul ecologic al omenirii a crescut cu aproape 2 la sută, faţă de perioada de timp precedentă.

Tendinţa a fost cauzată de o creştere concomitentă a nivelului populaţiei şi a consumului de resurse pe cap de locuitor.

De zece ani, impactul omului asupra naturii s-a mărit cu 22 la sută, în timp ce biocapacitatea, cantitatea de resurse pe care natura le poate produce, a rămas constantă şi este chiar posibil să se fi diminuat, potrivit Global Footprint Network.

În pofida acestor date îngrijorătoare, există mijloace de a corecta această traiectorie, apreciază Mathis Wackernagel, preşedintele Global Footprint Network.

"Aceste tendinţe arată că este în interesul fiecărei ţări să acţioneze imediat pentru a reuşi într-o lume cu resurse din ce în ce mai limitate, orice s-ar întâmpla pe scena mondială", a spus el, într-un comunicat. El s-a referit astfel la conferinţa ONU de la Copenhaga asupra climatului de luna viitoare, unde încheierea unui acord care să oblige statele să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră este foarte improbabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici