- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TÂRGOVIŞTE, (12.08.2013, 20:34)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandantiv din piatră vechi de peste 20.000 de ani, descoperit de arheologii dâmboviţeni
Un pandantiv din piatră, complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, având peste 20.000 ani vechime, a fost descoperit de către arhelogii dâmboviţeni.
Urmărește
2798 afișări
Pandantiv din piatră vechi de peste 20.000 de ani, descoperit de arheologii dâmboviţeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit reprezentanţilor Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte, descoperirea, realizată pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, din Piatra Neamţ, se înscrie în tradiţia Şcolii de Cercetare a Paleoliticului care a apărut la Târgovişte "cu mai mulţi ani în urmă", şi întregeşte patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România.
"Cercetările din acest an au scos la iveală şi alte artefacte de mare importanţă pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamă foarte mare pentru această etapă, de 11 centimetri lungime şi câţiva centimetri lăţime, realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare. Ultima descoperire constă dintr-un superb pandantiv din piatră, frumos şi complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14. Aceste descoperiri se înscriu în tradiţia Şcolii de Cercetare a Paleoliticului care s-a născut la Târgovişte cu mai mulţi ani în urma prin efortul neobositului paleolitician prof. univ. dr. Marin Cârciumaru şi vin să completeze impresionanta colecţie de obiecte de artă paleolitică care va fi găzduită de noua secţie a muzeului din Târgovişte privind evoluţia omului, care se va deschide, la Galeriile Stelea cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa", a declarat directoul Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte, Ovidiu Cârstina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Colectivul de cercetare, condus de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, este compus din membrii Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte, reprezentat de cercetător ştiinţific II dr. Elena-Cristina Niţu-şefa şantierului, dr. Ovidiu Cîrstina-directorul muzeului şi dr. Daniela Iamandi-şef secţie Conservare-Restaurare, doctoranzii Octavian Rogozea şi Andrei Stavilă şi studenţii Marius Florică, Alina Căpăţână, Alexandru Mirică, Alberto Niţu, Florin Lupu şi Sebastian Şerbănescu, toţi de la Universitatea "Valahia" din Târgovişte.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe