- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (04.10.2012, 18:10)
- Andrei Constantinescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pericolul energizantelor pentru sănătate. Cât zahăr şi cofeină conţine o cutie de băutură şi ce afecţiuni provoacă
Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziţie o cantitate foarte mare de zahăr şi cofeină. Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecţiuni grave ale sănătăţii şi chiar şi la deces.
Urmărește
9060 afișări
Pericolul energizantelor pentru sănătate. Cât zahăr şi cofeină conţine o cutie de băutură şi ce afecţiuni provoacă (Imagine: Shutterstock)
Medicul Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, atrage atenţia asupra efectelor pe care consumul excesiv de băuturi cu efect energizant le are asupra sănătăţii. Acesta susţine că o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţă aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, scrie Daily Mail.
Efectul asupra sănătăţii celor care consumă în mod regulat energizante este unul devastator, medicul spunând că băuturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, presiune arterială ridicată, probleme cu somnul, creşterea în greutate, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă. Consumul acestui tip de băuturi în mod regulat poate cauza chiar moartea subită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Rezultatele descoperite în urma unui studiu realizat la începutului acestui an l-au şocat pe Kubis, astfel încât acesta susţine că nu mai consumă niciun fel de băuturi acidulate, văzând ce efect au acestea asupra organismului.
"Deşi există dovezi clare conform cărora cofeina poate avea şi efecte benefice asupra corpului, precum performanţe cognitive îmbunătăţile, cu toţii suntem conştienţi că aceasta poate avea şi repercursiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeina are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi".
Conform medicului Hans-Peter Kubis, combinaţia alcool-zahăr-cofeină poate păcăli creierul în a crede că se simte plin de energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului, care uneori pot duce chiar la moarte.
Doctorul Kubis susţine oamenii ar trebui să se ferească de băuturile energizante. Comparaţia energizantelor cu cafeaua solubilă sau ceaiul sunt nepotrivite, susţine medicul, deoarece acestea din urmă nu se pot consuma foarte rapid, fiind de obicei prea fierbinţi. Pe deasupra, ceaiul sau cafeaua se servesc în cantităţi mult mai mici, iar acestea nu conţin de obicei mai mult de 51 de grame de zahăr.
"Băuturile energizante au gust dulce, astfel încât ele sunt foarte atrăgătoare pentru copii sau tineri, în timp ce ceaiurile nu sunt atât de atractive pentru aceştia deoarece pot fi amărui. Şansele ca un tânăr să consume un echivalent de 150 miligrame de cofeină din ceai sau cafea sunt foarte mici, în timp ce şansele ca aceştia să consume şi o a doua cutie de băuturi energizante sunt foarte mari", a declarat doctorul Kubis, conform sursei citate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe