Peste 150 de artefacte de acum 6.000 de ani, descoperite în România, expuse la Muzeul din Alba Iulia - GALERIE FOTO

Muzeul Naţional din Alba Iulia expune peste 150 de obiecte care datează din anii 4.000 înaintea erei noastre, între care obiecte de uz casnic, unelte, podoabe şi reprezentări ale zeităţilor, care au fost descoperite în perioada 2010-2015 în situl de la Tărtăria, informează corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1173 afișări
Imaginea articolului Peste 150 de artefacte de acum 6.000 de ani, descoperite în România, expuse la Muzeul din Alba Iulia - GALERIE FOTO

Peste 150 de artefacte de acum 6.000 de ani, descoperite în România, expuse la Muzeul din Alba Iulia - GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia expune peste 150 de obiecte care datează din anii 4.000 înaintea erei noastre, între care obiecte de uz casnic, unelte, podoabe şi reprezentări ale zeităţilor, care au fost descoperite în perioada 2010-2015, în importantul sit arheologic de la Tărtăria.

Expoziţia "Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria-Gura Luncii" a fost vernisată, joi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi poate fi vizitată până în jurul datei de 20 februarie.

"Am realizat o expoziţie temporară cu piese care redau ideile şi credinţele religioase ale epocii respective, precum şi piese care redau viaţa de zi cu zi, piese de uz casnic. Toate aceste artefacte nu au mai fost aduse împreună într-o expoziţie, fiind puse acum pentru că este vorba de rezultatul a cinci ani de cercetări arheologice", a declarat arheologul Cristian Florescu corespondentului MEDIAFAX.

Între piesele expuse se află vase de ceramică, greutăţi pentru plase de pescuit, unelte de os şi piatră, străpungătoare şi spatule cu care îşi prelucrau oamenii hainele, figurine, statuete antropomorfe, podoabe, elemente ale vieţii spirituale şi reprezentări ale zeităţilor.

”Aşa cum în momentul de faţă avem icoane, aşa şi ei îşi reprezentau zeităţile de acum 6.000 de ani”, a explicat Cristian Florescu corespondentului MEDIAFAX.

Majoritatea obiectelor sunt făcute din lut, os şi piatră.

”Expoziţia este organizată pe trei compartimente: un compartiment de ceramică, al doilea referitor la elemente de viaţă spirituală şi mai ales elemente aparţinând culturii Vinča, precum şi al treilea compartiment căruia putem să-i spune general, din viaţa de zi cu zi, în care sunt prezentate uneltele de uz casnic (...) Expoziţia este dedicată exclusiv perioadei neolitice”, a spus Cristian Florescu vizitatorilor prezenţi la expoziţie.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a spus la vernisarea expoziţiei, că artefactele au fost descoperite în situl de la Tărtăria, care este unul dintre cele mai importante din România.

”În ultimii cinci ani am reuşit să întreprindem cercetări mult mai ample. O parte din piese le puteţi vedea aici, iar o altă parte sunt la restaurare”, a spus Rustoiu.

Obiectele au fost descoperite în cadrul mai multor campanii de cercetări arheologice. Obiectivul principal al proiectului, dezvoltat prin colaborarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iuia şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, îl constituie dezvelirea vestigiilor arheologice din cuprinsul aşezării de la Tărtăria şi transformarea acestora într-un parc arheologic vizitabil de către turişti.

De asemenea, se preconizează construirea unei baze de cercetare arheologică interdisciplinară, care să poată să găzduiască specialişti de primă mână din ţară şi din străinătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici