- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (28.06.2015, 19:07)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planeta Marte ar putea fi "terraformată" cu ajutorul unor microorganisme modificate genetic
Cercetătorii americani de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite, vor să "terraformeze" planeta Marte cu ajutorul unor microorganisme modificate genetic, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
1446 afișări
Planeta Marte ar putea fi "terraformată" cu ajutorul unor microorganisme modificate genetic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Terraformarea (termen obţinut prin contopirea cuvintelor "Terra" şi "formare") este un concept lansat iniţial de scriitorii de literatură ştiinţifico-fantastică, îmbrăţişat ulterior de adepţii ingineriei planetare şi ai celei galactice, care presupune modelarea geografică, atmosferică şi ecologică a unor planete asemănătoare Pământului în scopul colonizării şi locuirii acestora de către oameni.
DARPA a anunţat în această săptămână că a început să lucreze la o tehnologie de terraformare cu scopul de a recrea pe Marte condiţiile esenţiale de care au nevoie formele de viaţă terestre pentru a trăi şi a se înmulţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
Proiectul mizează pe introducerea unor microorganisme terestre în mediul înconjurător marţian, care vor avea misiunea de a transforma anumite regiuni de pe Marte în zone ce pot fi locuite de oameni.
Alicia Jackson, directorul departamentului de Tehnologii Biologice din cadrul DARPA, a făcut câteva dezvăluiri despre această tehnologie revoluţionară, la o coferinţă ştiinţifică, organizată la începutul acestei săptămâni.
Pentru prima dată, avem la dispoziţie un set de instrumente şi proceduri tehnologice pentru a transforma nu doar regiuni ostile de pe Pământ, ci instrumente care pot fi folosite şi în spaţiu, şi nu doar pentru o vizită, ci pentru a rămâne acolo", a declarat cercetătoarea americană.
Acest "set" de instrumente şi proceduri tehnologice implică diverse organisme modificate genetic. Aproximativ 30 de miliarde de microorganisme de bază există pe Terra.
Pe Pământ, cele mai multe dintre proiectele de biologie sintetică implică doar două astfel de organisme - e. coli şi drojdia.
"Vreau să folosesc cât mai repede orice organism care deţine proprietăţile pe care le doresc - vreau să îi secvenţiez cât mai repede genomul şi apoi să îl modific genetic", a adăugat Alicia Jackson.
Un software conceput de curând, DTA GView, supranumit "Google Maps al genomurilor", îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să coreleze informaţiile genetice pe care le vor extrage de la aceste microorganisme.
Scopul final al proiectului constă în alegerea organismelor cu gene specifice, pentru a crea vieţuitoare cu anumite caracteristici.
De exemplu, anumiţi teoreticieni au spus că unele dintre microorganismele terestre ar putea fi modificate genetic pentru a extrage anumite gaze din atmosfera planetei Marte - precum dioxid de carbon şi metan - şi de a produce azot şi oxigen.
Atât azotul, cât şi oxigenul există din abundenţă în atmosfera Terrei, iar oamenii vor avea nevoie de aceste două gaze pentru a putea să respire pe Marte în mod liber, în afara unui costum de astronaut.
NASA a abordat şi ea această idee în trecut. În 2014, agenţia spaţială americană a prezentat conceptul Mars Ecopoiesis Test Bed, care ar putea să creeze ecosisteme capabile să întreţină viaţa în domuri ermetic închise pe Marte.
Tehnologia dezvoltată de DARPA va fi însă capabilă să creeze habitaturi locuibile în zone deschise aflate pe suprafaţa planetei Marte.
Tehnologia DARPA ar putea avea şi alte întrebuinţări. De exemplu, ea ar putea fi folosită pentru a "repara" un habitat de pe Terra care a fost distrus de un dezastru uman sau natural.
DARPA este o agenţie a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forţele armate din această ţară.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe