- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (25.08.2014, 13:25)
- Florin Badescu
Premieră mondială: Un organ complet funcţional, creat în corpul unui animal viu
Un organ complet funcţional a fost creat pentru prima dată în istorie în interiorul corpului unui animal viu, potrivit unui studiu realizat recent pe şoareci de cercetătorii din Scoţia.
Urmărește
18730 afișări
Premieră mondială: Un organ complet funcţional, creat în corpul unui animal viu (Imagine: BBC)
Astfel, mai multe celule au reuşit să se dezvolte şi să formeze un timus - un organ important al sistemului imunitar - complet funcţional, după ce au fost transplantate în corpurile unor şoareci, informează bbc.co.uk.
Această reuşită medicală, descrisă pe larg în revista Nature Cell Biology, ar putea deschide calea către noi alternative în domeniul transplantului de organe.
Oamenii de ştiinţă spun că studiul este deosebit de promiţător, însă vor mai trece câţiva ani până când medicii vor putea aplica această tehnică pe oameni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Timusul este un mic organ din cavitatea toracică, situat între cei doi plămâni şi inimă, care reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Timusul produce celulele T, care ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor.
Cercetătorii de la Centrul pentru medicină regenerativă din cadrul Universităţii Edinburgh au început acest studiu cu celule recoltate din embrioni de şoareci.
Acele celule au fost reprogramate genetic şi au început să se transforme într-un tip de celule care există în timus. Ele au fost combinate apoi cu alte celule cu rol de suport şi transplantate în corpurile unor şoareci.
După transplant, noile celule au început să se dezvolte şi au generat astfel un timus complet funcţional.
Tehnica este similară cu aceea folosită anul trecut, când un grup de celule cerebrale umane crescute în laborator au atins acelaşi nivel de dezvoltare cu fetuşii de nouă săptămâni.
Timusul este însă un organ mult mai simplu şi, în cadrul noului studiu, a devenit complet funcţional.
Structural, timusul conţine două regiuni principale şi produce faimoasele celule T.
Pacienţii care au nevoie de un transplant de măduvă şi copiii care s-au născut fără un timus funcţional ar putea beneficia de urma acestei descoperiri.
Diverse metode de stimulare a timusului ar putea să îi ajute şi pe oamenii în vârstă. Acest organ se micşorează odată cu înaintarea în vârstă şi duce astfel la slăbirea sistemului imunitar.
Totuşi, există o serie de obstacole care împiedică transformarea acestui studiu pe animale într-o terapie aplicabilă pacienţilor umani.
Tehnica actuală foloseşte embrioni. Acest fapt înseamnă că timusul astfel dezvoltat nu va fi un ţesut compatibil cu pacientul.
Cercetătorii trebuie de asemenea să se asigure că celulele transplantate nu vor creşte necontrolat şi nu vor prezinta astfel un risc de cancer.
Medicina regenerativă este un domeniu care se dezvoltă cu rapiditate. În prezent, există deja pacienţi care au în corpurile lor vase de sânge, trahei şi vezici urinare create în laborator. Aceste organe au fost realizate prin "cultivarea" celulelor pe un tipar din plastic, care este apoi transplantat în trupul pacientului.
În schimb, pentru dezvoltarea unui nou timus în organism este nevoie de doar o "injecţie" cu celule.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe