Premieră: O hartă cu rezervoarele de apă dulce ale Pământului, realizată de specialişti - FOTO

O hartă cu rezervoarele de apă subterană ale Pământului a fost realizată în premieră de specialişti şi publicată în revista Nature Geoscience, împreună cu un studiu despre resursele de apă dulce de pe Terra, informează Live Science.

Urmărește
6091 afișări
Imaginea articolului Premieră: O hartă cu rezervoarele de apă dulce ale Pământului, realizată de specialişti - FOTO

Harta izvoarelor subterane ale lumii dezvăluie recipienţii "ascunşi" ai Pământului - FOTO (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Harta oferă o reprezentare vizuală a resurselor de apă subterane ale Pământului şi estimează că în interiorul planetei sunt stocate aproximativ 23 de milioane de kilometri cubi de apă.

Potrivit National Ground Water Association, izvoarele subterane reprezintă cea de-a doua cea mai mare sursă de apă dulce a Planetei, după apa care provine din topirea gheţarilor.  Potrivit specialiştilor, apele subterane sunt colectate din precipitaţii, care se infiltrează în subteran în acvifere şi rezervoare din pământ, relatează Live Science

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului ale Statelor Unite ale Americii (EPA), izvoarele subterane  sunt importante pentru securitatea energetică şi alimentară, sănătatea umană şi păstrarea ecosistemelor sănătoase, dar reprezintă, de asemenea, şi o resursă care este în pericol de suprasolicitare şi poluare din cauza factorilor umani.

Cercetătorii au constatat că din 23 de milioane de kilometri cubi de apă din scoarţele continentale, doar 540.000 kilometri cubi reprezintă o rezervă tânără şi proaspătă, apreciind această situaţie ca fiind îngrijorătoare.  

De ce este important să se cunoască "vârsta" apelor subterane? Potrivit studiului, apele subterane poaspete şi cele mai vechi sunt fundamental diferite prin modul în care interacţionează cu restul circuitului apei din natura şi al climei.

Harta arată că apele subterane cele mai proaspete se găsesc în regiunile tropicale şi muntoase. Unele dintre cele mai mari rezervoare pot fi găsite în bazinul Amazonului, Republica Congo, Indonezia, Munţii Stâncoşi din America Centrală şi de Nord şi Anzii Cordilieri din America de Sud.

Potrivit hărţii, regiunile aride, cum ar fi deşertul Sahara, au cea mai mică rezervă de apă subterană proaspăt stocată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici