- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (07.12.2015, 12:44)
- Raluca Bădoiu
Premieră: O hartă cu rezervoarele de apă dulce ale Pământului, realizată de specialişti - FOTO
O hartă cu rezervoarele de apă subterană ale Pământului a fost realizată în premieră de specialişti şi publicată în revista Nature Geoscience, împreună cu un studiu despre resursele de apă dulce de pe Terra, informează Live Science.
Urmărește
6102 afișări
Harta izvoarelor subterane ale lumii dezvăluie recipienţii "ascunşi" ai Pământului - FOTO (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)
Harta oferă o reprezentare vizuală a resurselor de apă subterane ale Pământului şi estimează că în interiorul planetei sunt stocate aproximativ 23 de milioane de kilometri cubi de apă.
Potrivit National Ground Water Association, izvoarele subterane reprezintă cea de-a doua cea mai mare sursă de apă dulce a Planetei, după apa care provine din topirea gheţarilor. Potrivit specialiştilor, apele subterane sunt colectate din precipitaţii, care se infiltrează în subteran în acvifere şi rezervoare din pământ, relatează Live Science.
Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului ale Statelor Unite ale Americii (EPA), izvoarele subterane sunt importante pentru securitatea energetică şi alimentară, sănătatea umană şi păstrarea ecosistemelor sănătoase, dar reprezintă, de asemenea, şi o resursă care este în pericol de suprasolicitare şi poluare din cauza factorilor umani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cercetătorii au constatat că din 23 de milioane de kilometri cubi de apă din scoarţele continentale, doar 540.000 kilometri cubi reprezintă o rezervă tânără şi proaspătă, apreciind această situaţie ca fiind îngrijorătoare.
De ce este important să se cunoască "vârsta" apelor subterane? Potrivit studiului, apele subterane poaspete şi cele mai vechi sunt fundamental diferite prin modul în care interacţionează cu restul circuitului apei din natura şi al climei.
Harta arată că apele subterane cele mai proaspete se găsesc în regiunile tropicale şi muntoase. Unele dintre cele mai mari rezervoare pot fi găsite în bazinul Amazonului, Republica Congo, Indonezia, Munţii Stâncoşi din America Centrală şi de Nord şi Anzii Cordilieri din America de Sud.
Potrivit hărţii, regiunile aride, cum ar fi deşertul Sahara, au cea mai mică rezervă de apă subterană proaspăt stocată.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe