Premiul Nobel pentru fizică pe 2011: Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA)

Cercetătorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA) au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2011.

Urmărește
1728 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru fizică pe 2011: Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA)

Premiul Nobel pentru fizică pe 2011: Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA)

Cei trei savanţi au fost recompensaţi pentru descoperirea faptului că Universul se află într-o expansiune accelerată, se afirmă în comunicatul emis de comitetul Nobel, informează nobelprize.org.

Comitetul care acordă premiile Nobel a decis ca americanul Saul Perlmutter, coordonatorul programului The Supernova Cosmology Project de la Lawrence Berkeley National Laboratory şi de la University of California din Berkeley (California) să primească jumătate din premiu.

Cealaltă jumătate va fi împărţită între savantul australian Brian P. Schmidt, membru al proiectului The High-z Supernova Search Team, din partea Australian National University, şi cercetătorul american Adam G. Riess, membru al proiectului The High-z Supernova Search Team, din partea Johns Hopkins University şi Space Telescope Science Institute din Baltimore.

"Ei au studiat mai multe zeci de explozii ale unor stele, denumite supernove, şi au descoperit că Universul se află în expansiune, cu o viteză de accelerare permanentă", precizează acelaşi comunicat.

Observând un tip particular de supernove, cei trei laureaţi "au descoperit peste 50 de supernove îndepărtate a căror lumină era mai slabă decât se ştia: era un semn că expansiunea Universului se află într-o fază de accelerare".

De peste un secol, se ştie că Universul se află în expansiune după Big Bang-ul care s-a produs în urmă cu circa 14 miliarde de ani. "Această descoperire, potrivit căreia expansiunea Universului se accelerează, este uluitoare. Dacă expansiunea continuă să accelereze, Universul se va sfârşi într-un neant de gheaţă", au adăugat membrii comitetului Nobel.

Americanul Saul Perlmutter s-a născut în 1959 şi a absolvit cursurile Universităţii California din Berkeley (California) în 1986. Este coordonatorul proiectului Supernova Cosmology Project şi profesor de astrofizică la Lawrence Berkeley National Laboratory şi University of California din oraşul californian Berkeley.

Brian P. Schmidt este cetăţean australian, dar s-a născut în Statele Unite ale Americii, în anul 1967. A obţinut titlul de doctor în ştiinţe în anul 1993, la Universitatea Harvard din Statele Unite şi este coodonatorul proiectului High-z Supernova Search Team din partea Australian National University din Weston Creek (Australia).

Adam G. Riess s-a născut în Statele Unite ale Americii în 1969, la Washington, şi a obţinut titlul de doctor în ştiinţe, în 1996, la Universitatea Harvard din SUA. Este profesor de astronomie şi fizică la John Hopkins University şi la Space Telescope Science Institute din oraşul american Baltimore.

În 2010, premiul Nobel pentru fizică a revenit cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), pentru cercetările lor din domeniul structurii atomilor de carbon şi pentru lucrările lor revoluţionare asupra grafenului.

Sezonul premiilor Nobel pe 2011 a debutat luni, când cercetătorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pentru cercetările lor din domeniul sistemului imunitar.

Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi.

Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici