Premiul Nobel pentru literatură pe 2008, atribuit lui Jean-Marie Gustave Le Clézio

Premiul Nobel pentru literatură pe 2008 a fost atribuit scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, a anunţat, joi, comitetul Nobel.

Urmărește
718 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru literatură pe 2008, atribuit lui Jean-Marie Gustave Le Clézio

Premiul Nobel pentru literatură pe 2008, atribuit lui Jean-Marie Gustave Le Clézio

Acesta a indicat că îi acordă premiul Nobel lui Le Clézio pentru că este "un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi extazului senzual, un autor care studiază umanitatea dinăuntrul şi din afara civilizaţiei".

Jean-Marie Gustave Le Clézio s-a născut la Nisa, în 1940, şi a devenit celebru cu volumul său de debut, "Le procès-verbal", publicat în 1963.

Pentru acest roman a fost nominalizat la premiul Goncourt şi a primit prestigiosul premiu Théophraste Renaudot, în 1963.

Pe parcursul carierei sale, Le Clézio a publicat aproximativ 30 de cărţi - romane, eseuri, nuvele, dar şi două traduceri din mitologia indiană.

Le Clézio a fost primul scriitor care a obţinut premiul Paul Morand pentru întreaga operă din partea Academiei Franceze.

În 1994, el a fost ales cel mai mare scriitor de limbă franceză în viaţă de către cititorii revistei franceze Lire.

Călător pasionat, Le Clézio şi-a scris numeroasele romane în diferite oraşe din lume.

Autorul francez a recunoscut, în numeroase rânduri, că printre scriitorii care l-au influenţat se numără Hemingway şi Faulkner.

O mare temă a romanelor sale este alienarea omului modern. În ceea ce priveşte sistemul de gândire căruia se aliniază proza sa, Le Clézio practică un "sincretism mitic", în mare parte influenţat şi de călătoriile sale.

Printre cele mai recente volume ale sale se numără "L'Africain" (2004) şi "Ourania" (2006).

În România i-au fost publicate volumele "Procesul verbal" (Univers, 1979), "Căutătorul de aur" (Univers, 1989), "Primăvara şi alte anotimpuri" (Univers, 1993), "Diego şi Frida" (Paralela 45, 2004).

Sezonul premiilor Nobel pe 2008 a fost deschis luni, de francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanul Harald zur Hausen, care au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină, pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică pe 2008 a fost decernat cercetătorului american Yoichiro Nambu şi cercetătorilor japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirile lor în domeniul distrugerii spontane a simetriei.

Premiul Nobel pentru chimie pe 2008 a fost decernat, miercuri, cercetătorilor Osamu Shimomura, Martin Chalfie şi Roger Y. Tsien, din Statele Unite, pentru descoperirea şi dezvoltarea proteinei cu fluorescenţă verde (GFP).

Premiul Nobel pentru literatură va fi urmat, vineri, de cel pentru pace. Acesta din urmă este singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici