- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (09.09.2009, 15:44)
Prima rachetă spaţială românească va fi lansată în octombrie
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aronautică (ARCA) a anunţat, miercuri, că va lansa în spaţiu prima rachetă spaţială românească, proiectată şi construită de echipa ARCA.
Urmărește
348 afișări
Proiectul românesc ARCA, în cursa pentru marele premiu al Google Lunar X Prize
Evenimentul va avea loc în luna octombrie, de pe Marea Neagră.
Proiectul de lansare a rachetei Helen are două obiective: de a realiza primul zbor lunar românesc şi de a ajuta echipa ARCA să avanseze în competiţia Google Lunar X Prize, care are ca premiu pentru echipa câştigătoare suma de 30 de milioane de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
În prezent, echipa ARCA se numără printre favoriţi în competiţie, fiind surclasată ca punctaj doar de o singură echipă, care are o componenţă internaţională.
Google Lunar X Prize este o competiţie de astronautică, dar şi de new media, lansată în 2007 de Google, prin care compania stimulează proiectele spaţiale private, realizate cu costuri mai mici.
Concursul cere echipelor concurente să lanseze o rachetă, care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.
Pentru a câştiga mai multe puncte şi a urca în clasament, dar şi pentru a testa tehnologia pe care o va folosi pentru sonda selenară şi racheta lansatoare de sateliţi, ARCA va lansa în octombrie racheta Helen, un zbor de test deasupra Mării Negre.
Operaţiunea de lansare este complexă şi fără precedent în România, fiind efectuată de către ARCA, Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară.
Helen este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, care va fi lansată dintr-un balon solar de mari dimensiuni (300 de metri şi 2000 de kilograme, având volumul unui bloc de zece etaje), de pe apă.
Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 de metri altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot de echipa ARCA, potrivit reprezentanţilor organizaţiei non-guvernamentale.
Racheta va transporta sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL).
Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit şi camere de luat vederi. Pe parcursul operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zonă va fi întrerupt, pentru desfăşurarea în condiţii de deplină siguranţă a lansării.
"Am muncit foarte mult pentru această competiţie, atât pe partea tehnică, dar mai ales pentru strângerea de fonduri şi atragerea de sponsori", a spus Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA, care nu a făcut publice costurile acestui proiect privat, dar a precizat că statul nu contribuie financiar în acest proiect.
Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente de unicitate: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apă oxigenată cu concentraţia de 70%), prin sistemul de dispunere a treptelor, care dă rachetei o formă inedită, care nu corespunde unui profil aerodinamic.
Potrivit reprezentanţilor ARCA, peste 95% din materialele folosite în construcţie sunt româneşti, doar echipamentele electronice provenind din alte ţări.
Nu este cunoscută cu exactitate data lansării din octombrie, alegerea zilei depinzând de condiţiile meteorologice. Potrivit lui Dumitru Popescu, statistic doar cinci zile pe lună întrunesc condiţiile meteo favorabile lansării.
Membrii ARCA s-au declarat încrezători în şansele de reuşită ale proiectului şi intenţionează ca, până în 2012, să efectueze lansarea către Lună.
ARCA este o organizaţie non-guvernamentală, lider în domeniul cercetării aerospaţiale, care a participat începând cu 2002, la cea mai prestigioasă competiţie de astronautică, Ansari X Prize, în cadrul căreia a fost unul dintre competitorii importanţi, dezvoltând trei mari proiecte: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.
Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor rachetă din lume din materiale compozite reutilizabil, a fost lansată pe 9 septembrie 2004 de pe ţărmul Mării Negre.
Stabilo este un vehicul rachetă în două trepte, lansat în aer, care a executat două zboruri până în acest moment. Prima treaptă este cel mai mare balon solar din lume, iar a doua treaptă este un vehicul rachetă pilotat.
Pentru a reuşi să intre în posesia premiului Google Lunar X Prize, ARCA dezvoltă sonda lunară ELE şi racheta lansatoare de sateliţi Haas.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe