Proiect inedit: Capsula Mundi, sicriul ecologic care ar putea să "transforme" morţii în copaci

Doi designeri italieni au dezvoltat un proiect inedit, denumit Capsula Mundi, ce are la bază un tip special de sicrie ecologice, pentru a "transforma" morţii în copaci şi cimitirele în păduri, informează maxisciences.com.

Urmărește
2110 afișări
Imaginea articolului Proiect inedit: Capsula Mundi, sicriul ecologic care ar putea să "transforme" morţii în copaci

Proiect inedit: Capsula Mundi, sicriul ecologic care ar putea să "transforme" morţii în copaci (Imagine: Shutterstock)

Italienii Anna Citelli şi Raoul Bretzel au imaginat un nou tip de sicriu: capsule funerare ecologice care îi "transformă" pe defuncţi în arbori. Proiectul Capsula Mundi vizează înlocuirea cimitirelor pline de pietre funerare cu păduri veritabile.

"Moartea este o etapă misterioasă, delicată şi inevitabilă. Indiferent de religia sau cultura căreia îi aparţinem, moartea este un fenomen biologic, care vizează pe toată lumea", au spus Anna Citelli şi Raoul Bretzel.

Totuşi, moartea este încă adeseori un subiect tabu asupra căruia niciun designer nu şi-a concentrat activitatea. Cel puţin până de curând.

"În calitate de designeri, ne-am întrebat care ar fi rolul nostru într-o societate care s-a îndepărtat de natură, satisfăcută şi supraîncărcată cu obiecte (...) Am vrut să ne consacrăm întreaga activitate acestui moment important", au adăugat ei.

Astfel, cei doi italieni au creat proiectul Capsula Mundi. Obiectivul proiectului: propunerea unei alternative mai ecologice faţă de maniera în care oamenii moderni îşi îngroapă morţii.

Designerii propun înlocuirea cimitirelor actuale cu păduri veritabile. Pentru aceasta, ei au creat un fel de capsule funerare ecologice. În formă de ouă, aceste "păstăi" sunt fabricate din amidon, o substanţă 100% biodegradabilă.

Aceste capsule speciale adăpostesc trupurile neînsufleţite ale defuncţilor, plasate în poziţie fetală, iar apoi sunt îngropate. Odată capsula plasată sub sol, un copac tânăr este plantat deasupra ei. Copacul va începe să crească, hrănindu-se treptat cu nutrimentele furnizate de "păstaia" respectivă.

Peste 20 de tipuri diferite de copaci sunt propuse în cadrul acestui proiect, alegerea revenind defunctului (în timpul vieţii, n.r.) sau familiei acestuia. Astfel, în locul pietrelor funerare, un fel de pădure "sacră", o "pădure a amintirilor" va creşte deasupra cimitirului.

"Pentru a face un sicriu astăzi, trebuie să tai un copac pentru a obţine lemnul său preţios. Un sicriu are o durată scurtă de viaţă şi este un produs al societăţii noastre. Creşterea unui copac necesită între 10 şi 40 de ani, dar un sicriu este expus timp de doar trei zile (...) Capsula Mundi salvează viaţa unui copac şi propune plantarea a încă unuia", au explicat iniţiatorii proiectului pe site-ul lor.

Cei doi designeri spun că au fost deja contactaţi de mai multe persoane care s-au arătat interesate de proiect. Totuşi, acesta se confruntă cu un obstacol important - o lege care îl împiedică deocamdată să vadă lumina zilei. În Italia, doar lemnul poate fi utilizat pentru a fabrica sicrie în forma clasică a unei cutii. Cimitirele trebuie, de asemenea, să se afle în zone controlate şi îngrădite.

"Pe parcursul acestor ani de muncă, am înţeles că această lege veche nu mai reprezintă cultura italiană. Acesta este motivul pentru care am decis să înfiinţăm o asociaţie, Associazione Capsula Mundi, pentru a-i sensibiliza pe oameni cu scopul de a ataca această problemă", au explicat autorii proiectului.

Capsula Mundi a generat dezbateri aprinse de câţiva ani în Italia. Însă Capsula Mundi nu este singurul proiect de înmormântare ecologică sau "verde". În contextul în care îngrijorările oamenilor faţă de impactul asupra mediului înconjurător s-au intensificat tot mai mult în ultimii ani, numeroase alte concepte similare au început să apară. În Franţa există deja proiectul Arbres De Mémoire, un parc funerar situat în departamentul Maine-et-Loire, care propune depunerea urnelor cu cenuşa defuncţilor în centrul rădăcinilor unui copac ales special în prealabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici