Proprietarii animalelor de companie au o inimă mai sănătoasă

Oamenii care suferă de diabet, hipertensiune sau au un nivel ridicat al colesterolului şi au animale de companie se bucură în schimb de o mai bună stare de sănătate a inimii decât cei care au o astfel de afecţiune şi nu au animale, potrivit unui studiu japonez.

Urmărește
1016 afișări
Imaginea articolului Proprietarii animalelor de companie au o inimă mai sănătoasă

Proprietarii animalelor de companie au o inimă mai sănătoasă (Imagine: Shutterstock)

Pentru acest studiu au fost monitorizaţi aproape 200 de japonezi, oamenii de ştiinţă descoperind că cei care deţineau orice fel de animal de companie aveau o variabilitate a ritmului cardiac mai ridicată.

Acest lucru înseamnă că inima reacţionează mai bine la necesităţile organismului, o astfel de reacţie fiind bătăile mai rapide în situaţii stresante. De cealaltă parte, variabilitatea scăzută a ritmului cardiac a fost asociată cu un risc mai ridicat de a muri din cauza bolilor de inimă.

Erika Friedmann, profesor la Universitatea din Maryland, a apreciat că studiul, care a fost publicat în American Journal of Cardiology, este un pas înainte faţă de ceea ce se ştia deja despre legătura între creşterea unui animal de companie şi sănătatea inimii.

Această cercetare a fost realizată de specialişti de la Universitatea Kitasato din Kanagawa, Japonia, pe baza monitorizării a 191 de persoane care sufereau de diabet, hipertensiune sau colesterol ridicat, timp de peste 24 de ore. Cercetătorii au luat în considerare şi stilul de viaţă al voluntarilor, inclusiv acest aspect al creşterii unui animal de companie.

Circa patru persoane din 10 aveau un animal, însă, în afara acestui aspect, cele două grupuri erau asemănătoare.

Fiecare participant la studiu a purtat un aparat de monitorizare a bătăilor inimii timp de 24 de ore. La posesorii de animale de companie, circa 5% dintre bătăile inimii aveau o durată diferită cu 50 de milisecunde, în timp ce la ceilalţi acest lucru se întâmpla pentru numai 2,5% dintre bătăile inimii, indicând o variabilitate mai mică a ritmului cardiac.

Deocamdată nu s-a explicat această diferenţă, dacă este datorată animalelor sau este o diferenţă între oamenii care aleg să aibă un animal de companie şi ceilalţi.

"Bănuiala mea este că animalele de companie reprezintă o formă de sprijin social, ducând la reducerea stresului, şi pot satisface în parte, nu în totalitate, nevoia de companie", a comentat Judith Siegel, profesor la Şcoala de sănătate publică din cadrul Universităţii California, rezultatele studiului.

Cercetătorii japonezi care au fost implicaţi în studiu au îndemnat la rândul lor la prudenţă în interpretarea rezultatelor, subliniind că nu a fost monitorizată decât o zi din viaţa participanţilor.

Cercetări anterioare au arătat că exerciţiile aerobice îmbunătăţesc variabilitatea ritmului cardiac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici