Pui de mamut lânos, în stare perfectă de conservare

Un pui de mamut lânos, descoperit în 2007 în Siberia, în stare perfectă de conservare, este analizat de cercetătorii americani, care speră să afle cu ajutorul fosilei cauza dispariţiei acestei specii în urmă cu 37.000 de ani, informează thaindian.com.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului Pui de mamut lânos, în stare perfectă de conservare

Pui de mamut lânos, în stare perfectă de conservare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puiul de mamut a fost descoperit îngheţat şi în stare perfectă de conservare în tundra arctică.

Timp de aproximativ 37.000 de ani, puiul de mamut lânos a fost conservat în permafostrul din tundra arctică, el fiind descoperit în mai 2007, pe malul unui râu, de nişte crescători de reni din Peninsula Yamal din nord-vestul Siberiei.

Smocurile de păr maroniu erau destul de bine înfipte în pielea acestui pui de mamut, înalt de aproape un metru, oferindu-le paleontogilor indicii despre blana groasă care acoperea corpul acestui exemplar.

Dinţii de lapte ai acestei femele de mamut lânos, în vârstă de o lună, îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cum trăiau aceşti giganţi ai erei glaciare.

Analiza stomacului a oferit şi ea numeroase informaţii despre regimul alimentar al mamuţilor. Straturile de grăsime şi de minerale descoperite în colţii puiului de mamut au oferit alte informaţii despre starea de sănătate a animalului şi despre cea a turmei în care a trăit.

În urma analizei acestor informaţii, paleontologii consideră că vor reuşi să determine cauza care a dus la dispariţia mamuţilor lânoşi, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Teoriile anterioare susţin că mamuţii au dispărut pentru că nu au putut să se adapteze condiţiilor schimbătoare de mediu, pe măsură ce temperaturile au crescut, la sfârşitul ultimei ere glaciare. Unii cercetători afirmă, însă, că mamuţii au reuşit să supravieţuiască condiţiilor meteorologice, dar au fost vânaţi până la dispariţie de oameni.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan consideră că exemplarul descoperit "reprezintă o resursă ştiinţifică extraordinară", deoarece le oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a putea compara şi analiza mostrele prelevate din colţi cu cele prelevate din celelalte ţesuturi mai moi ale corpului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici