Rusia a lansat spre ISS un vehicul de tip cargo, primul după eşecul din luna august

Rusia a lansat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), duminică, un vehicul de tip cargo, primul după eşecul din luna august al unei lansări similare.

Urmărește
728 afișări
Imaginea articolului Rusia a lansat spre ISS un vehicul de tip cargo, primul după eşecul din luna august

Rusia a lansat spre ISS un vehicul de tip cargo, primul după eşecul din luna august (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Vehiculul Progress a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la ora 10.11 GMT, propulsat de o rachetă Soyuz-U, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă. După câteva minute de la lansare, Progress a ajuns pe orbită, aşa cum era prevăzut, a anunţat Centrul de control pentru zborurile spaţiale, citat de agenţiile de presă din Rusia.

Pe 24 august, un lansator şi un vehicul Progress de tip cargo s-au prăbuşit, la 325 de secunde de la decolarea de pe cosmodromul Baikonur, din cauza unei defecţiuni a motoarelor. Acest eşec a reprezentat o lovitură puternică pentru Rusia, a cărei capsulă Soyuz, care a efectuat aproape 1.800 de lansări în spaţiu, reprezintă mândria industriei spaţiale din această ţară.

În octombrie, comisia de anchetă a anunţat că acel eşec s-a datorat unor "neglijenţe" comise în timpul procedurilor de inspectare şi întreţinere a vehiculelor spaţiale, iar premierul rus Vladimir Putin a ordonat operarea unor modificări radicale în sectorul spaţial.

Vehiculul Progress ce a fost lansat duminică se va conectat la ISS, miercuri, la ora 11.40 GMT.

După ultima lansare, în iulie, a unei navete spaţiale americane, NASA depinde de vehiculele spaţiale ale Agenţiei ruse pentru a-şi transporta astronauţii pe ISS, până la crearea unei noi navete americane, prevăzută cel mai devreme pentru 2015.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici