- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.01.2016, 14:24)
- Raluca Bădoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte SEMNE care atestă că omenirea şi-a creat propria eră geologică - GALERIE FOTO
Chiar dacă omenirea va dispărea de pe Pământ în următoarele 10 milioane de ani vor exista semne clare privind prezenţa noastră pe Planeta Albastră, sunt de părere cei de la New Scientist. Astfel, oamenii şi-au creat deja, prin modul de viaţă, propria eră geologică - Antropocen - care datează de la mijlocul secolului XX.
Urmărește
2399 afișări
Şapte semne care atestă faptul că omenira şi-a creeat propria eră geologică - GALERIE FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Termenul de Antropocen a fost folosit prima dată de ecologistul Eugene F. Stoermer şi a fost popularizat de Paul Crutzen, câştigător al Premiului Nobel pentru chimie în 1995, care a sugerat ca această perioadă să fie numită Antropocen - "epoca omului" - ţinând cont de faptul că omul este o forţă capabilă să modifice natura.
Până în prezent, termenul nu a fost acceptat în nomenclatura oficială din geologie, potrivit căreia oamenii trăiesc acum în cea de-a doua perioadă a erei Cuaternar (care a început în urmă cu 2,588 milioane de ani), Holocenul, care a început acum 10.000-12.000 de ani, când ultima mare glaciaţiune a luat sfârşit, iar gheţarii continentali s-au retras. Prima perioadă a Cuaternarului a fost Pleistocenul (începe acum 2.588.000 de ani şi se termină acum 11.700 de ani).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit oamenilor de ştiinţă, Antropocenul se deosebeşte de Holocenul prin faptul că majoritatea ecosistemelor planetei poartă urmele prezenţei omului.
Revista New Scientist scrie, într-un articol, că cercetătorii sunt de părere că acum există şapte semne care identifică în mod clar era Antropocen în istoria geologică a Pământului:
1. Armele nucleare
Eforturile noastre de război şi-au lăsat amprenta asupra geologiei. Când prima armă nucleară a fost detonată la 16 iulie 1945 în New Mexico, pe planetă s-au depus radionuclizi - atomi cu un exces de energie nucleară - pe o arie larga. Din 1952, armele termonucleare explozive au început să fie testate, lăsând în structura Pământului "o semnătură de neşters" de izotopi cum ar fi carbonul 14 şi plutoniul 239.
2. Combustibilii fosili
Produsele rezultate din arderea combustib fosili sunt o dovadă evidentă a erei Antropocen. Ratele curente ale emisiilor de carbon sunt considerate a fi mai mari decât cumulul ultimilor 65 de milioane de ani. Concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a crescut brusc din 1850 şi depăşeşte acum 400 de părţi per milion, lucru care va putea fi detectat în orice gheţar din Antarctica dacă va reuşi să supravieţuiască încălzirii globale.
3. Materialele noi
Unul dintre cele mai mari semne ale erei nostre este dat de prezenţa a trei materiale pe care le folosim în fiecare zi: betonul, plasticul şi aluminiul. Aluminiul în forma sa elementară a fost necunoscut Pământului înainte de secolul XIX, dar în prezent am produs aproximativ 500 de milioane de tone. Betonul, care a fost inventat de romani, nu a fost niciodată mai folosit ca în secolul XX, devenind astăzi principalul material de construcţie. Materiale plastice, dezvoltate iniţial în 1900, au crescut rapid din anii 1950, iar în prezent producem 500 de milioane de tone pe an. Sedimentele care conţin oricare dintre aceste materiale vor fi un semn clar al erei Antropocen.
4. Modificările geologice
De fiecare dată când distrugem o porţiune de pădure tropicală se schimbă viitorul geologiei Pământului. Până în prezent, ne-am transformat mai mult de 50 la sută din suprafaţa de teren a Pământului în favoarea propriilor noastre scopuri. Despăduririle, agricultura, forajele, exploatările miniere, depozitele de deşeuri, aduc toate efecte pe scară largă asupra proceselor sedimentare, perturbând straturile de rocă şi devenind uşor detectabile în sol.
5. Îngrăşămintele
Încercările noastre de a hrăni o populaţie în continuă creştere vor pleda ca indicatori clari ai acestei ere geologice. Nivelurile de azot şi fosfor din sol s-au dublat în ultimul secol din cauza utilizării crescute de îngrăşăminte. Anual, pe Terra se produc 23,5 milioane de tone de fosfor, de două ori cât rata erei anterioare, Holocen. Activitatea umană a avut, probabil, cel mai mare impact asupra ciclului de azot din ultimii 2,5 miliarde de ani, arată studiile cercetătorilor.
6. Încălzirea globală
Schimbările climatice antropogene vor fi uşor de distins în viitor. Secolul trecut, temperatura Pământului a crescut cu 0,6 până la 0,9 grade Celsius, mai mult decât suma de variabilitate naturală cunoscută vreodată în Holocen, care a fost calculată pe baza izotopilor de oxigen din gheţarii din Groenlanda. Încălzirea globală este, cu siguranţă, cel mai mare semn al erei Antropocen.
7. Extincţia maselor
Încă de la începuturile vieţii pe Pământ, organismele au dispărut, dar extincţiile în masă au provocat schimbările globale masive care marchează sfârşitul şi începutul mai multor perioade geologice. Unele estimări prevăd că suntem destul de aproape de ceea ce cercetătorii pot numi un eveniment de extincţie în masă din istoria Pământului, cu trei sferturi din speciile existente gata să dispară în secolele următoare. Paleontologii din viitor vor observa dispariţia bruscă a multor specii prin descoperirea fosilelor din era Antropocen.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe