- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.07.2011, 16:12)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
Saturn este "stropit" cu apa provenind din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre sateliţii săi
Vaporii de apă descoperiţi în atmosfera înaltă a planetei Saturn provin din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre sateliţii ei, a anunţat, marţi, Agenţia spaţială europeană (ESA), pe baza unor date furnizate de satelitul Herschel.
Urmărește
461 afișări
Saturn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Identificarea sursei de provenienţă a vaporilor de apă din atmosfera înaltă a planetei Saturn "rezolvă un mister vechi de 14 ani", se afirmă într-un comunicat emis de ESA.
Enceladus, un mic satelit acoperit cu gheaţă, cu un diametru de circa 500 de kilometri, elimină în spaţiu aproximativ 250 de metri cubi de vapori de apă graţie gheizerelor sale situate în apropiere de polul sud, într-o regiune pe care astronomii au denumit-o "dungi de tigru", din cauza numeroaselor semne vizibile la suprafaţa satelitului.
Aceşti vapori de apă se acumulează într-un uriaş nor în formă de inel în jurul satelitului Enceladus, care orbitează în jurul lui Saturn la circa 238.000 de kilometri, o distanţă ce corespunde unei lungimi de patru ori mai mari decât raza planetei Saturn. Acest nor de vapori de apă are o grosime de circa 50.000 de kilometri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
În ciuda mărimii sale impresionante, el nu a fost detectat până de curând, pentru că vaporii de apă sunt transparenţi în spectrul luminos vizibil, însă nu şi în spectrul razelor cu lungimi de undă în infraroşu, pe care Herschel poate să le capteze.
Prezenţa apei în atmosfera înaltă a lui Saturn a fost raportată pentru prima dată în 1997, în urma observaţiilor efectuate de telescopul spaţial ISO (Infrared Space Observatory) lansat de ESA, însă specialiştii nu cunoşteau sursa de provenienţă a ei.
Doar 3-5% din apa eliminată în spaţiu de Enceladus ajunge pe Saturn, potrivit modelelor de simulare digitală realizate pe baza celor mai recente date transmise de satelitul Herschel. Acest procent mic este totuşi suficient pentru a explica prezenţa apei în atmosfera înaltă a planetei.
Enceladus este astfel "singurul satelit din sistemul nostru solar cunoscut pentru faptul că influenţează compoziţia chimică a planetei sale", se afirmă în comunicatul ESA.
Studiul a fost publicat în revista Astronomy and Astrophysics.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe