Secretele celui mai recent descoperit continent, dezvăluite. Zeelandia oferă noi perspective asupra istoriei Terrei

Cercetătorii au noi informaţii despre continentul pierdut al Pământului, Zeelandia, scrie Daily Mail.

Urmărește
24666 afișări
Imaginea articolului Secretele celui mai recent descoperit continent, dezvăluite. Zeelandia oferă noi perspective asupra istoriei Terrei

Secretele celui mai nou continent descoperit, dezvăluite. Zeelandia oferă noi perspective asupra istoriei Terrei

Secrete ale continentului pierdut si scufundat au fost descoperite în urma forărilor recente: se afla mai aproape de uscat decât se credea şi a reprezentat practic un pod folosit de animale şi plante acum 80 de milioane de ani.

Zealandia, continentul scufundat în Oceanul Pacificului de Sud, include insula Lord Howe a coastei de est a Australiei, Noua Caledonie şi Noua Zeelandă. Zona de 5 milioane de km pătraţi a fost declarată cel mai nou continent de pe Terra, la începutul anului 2017.

Mai exact, continentul scufundat ar fi fost folosit de animale şi plante drept "pod" între Australia şi Antarctica, acum 80 de milioane de ani. 
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit rămăşiţe fosilizate şi dovezi ale unor mutări la scară largă ale unor plăci tectonice.

"Descoperirea rămăşiţelor unor organisme care au trăit în mările calde şi adânci, sporii şi polenul unor plante de uscat, toate dezvăluie că geografia şi clima Zeelandiei au fost dramatic diferite în trecut", spune co-directorul expediţiei profesorul Gerald Dickens de la Rice University în Houston, Texas.

Aceştia spun că este o entitate geologică distinctă, dar care îndeplineşte toate criteriile celorlalte continente. Noile sedimente extrase arată cum s-a schimbat continentul şi cum a experimentat tot felul de modificări tectonice şi ecologice de-a lungul a milioane de ani.

"Zeelandia, un continent scufundat, oferă acum secrete vechi de zeci de milioane de ani, ce ies la iveală în urma forărilor", spune co-directorul proiectului, Jamie Allan.

Sunt noi perspective asupra istoriei Terrei.

De asemenea, aceste descoperiri oferă detalii inedite despre formarea "Inelului de Foc" al Pacificului. Naşterea cercului de foc cu 40 - 50 de milioane de ani în urmă a provocat schimbări dramatice în adâncimea oceanului şi asupra activităţii vulcanice şi a zguduit puternic fundul mării din Zeelandia.

Evenimente dramatice climatice au modelat continentul nou descoperit, spune profesorul Sutherland, de la Victoria University, în Wellington, Noua Zeelandă. 

"Schimbări geografice uriaşe de-a lungul nordului Zeelandei, care este de mărimea Indiei, are implicatii importante în cazul unor răspunsuri la întrebările despre cum s-au dispersat şi au evoluat animalele şi plantele în Pacificul de Sud".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici