- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MOSCOVA, (19.04.2013, 17:50)
- Florin Badescu
Şoareci, şopârle şi melci, trimişi în spaţiu pentru o lună
O capsulă rusească Soyuz a trimis în spaţiu, vineri, o veritabilă "menajerie" alcătuită din şoareci, şopârle şi melci, care vor rămâne pe orbită o lună, pentru o serie de experimente din domeniul cercetărilor medicale şi pentru a pregăti viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte.
Urmărește
348 afișări
Şoareci, şopârle şi melci, trimişi în spaţiu pentru o lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Capsula Soyuz a decolat la ora 10.00 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit imaginilor difuzate în direct pe site-ul Agenţiei spaţiale ruse, Roskosmos.
Agenţia rusă a confirmat plasarea pe orbită, la scurt timp după aceea.
"Este o adevărată arcă a lui Noe", a comentat televiziunea publică rusă, prezentând experimentul ştiinţific, coordonat de Institutul pentru probleme biomedicale din Moscova (IMBP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
Centrul naţional pentru cercetări spaţiale din Franţa (CNES) a precizat la rândul său, într-un comunicat, că este partener pentru acest zbor al aparatului spaţial Bion-M, considerat un "biosatelit automatizat".
Acest zbor marchează reluarea cercetărilor fiziologice pe animale în spaţiu, care "au fost întrerupte câteva decenii", a subliniat CNES.
La bordul Bion-M, plasat pe orbită în acelaşi timp cu diverşi alţi sateliţi, se află 45 de şoareci, 8 gerbili (rozătoare mici) din Mongolia, 15 şopârle, 20 melci şi alte organisme vii.
Animalele, plasate în compartimente separate şi sub supraveghere video permenantă, vor rămâne pe orbită o lună şi vor reveni pe Terra, la fel ca un echipaj uman, pe 18 mai, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată să studieze consecinţele sejurului lor în spaţiu.
"Vrem să aflăm până la ce punct organismul nostru se adaptează la condiţiile de imponderabilitate şi să înţelegem ce trebuie să facem pentru a ne asigura supravieţuirea în timpul zborurilor în spaţiu pe distanţe lungi", a declarat directorul de programe spaţiale de la Roskosmos, Valeri Abraşkin, pentru postul public de televiziune.
Televiziunea rusă a prezentat mai multe compartimente cu uşi din geam, în care se aflau rozătoarele.
Testele realizate pe şoareci îi vor ajuta pe specialişti "să înţeleagă mecanismele care declanşează schimbările observate în sistemul cardiovascular, în microgravitaţie", a anunţat, la rândul său, CNES.
Cinci dintre şoareci au fost echipaţi cu senzori implantaţi sub piele care măsoară presiunea arterială şi ritmul cardiac - înainte, în timpul, şi la finalul zborului.
Această monitorizare de la distanţă a devenit posibilă graţie unui sistem de telemetrie, adaptat de către CNES, şi care este considerat o premieră mondială.
Savanţii francezi consideră că acest experiment îi va ajuta să îneţeleagă mai bine consecinţele pe care le are zborul în spaţiu asupra oaselor şi a muşchilor.
Un cercetător de la IMBP din Moscova, Evgheni Ilin, a declarat pentru agenţia de presă Interfax că şoarecii rămaşi la sol vor fi eutanasiaţi la două zile după decolarea capsulei Soyuz, pentru prelevarea de ţesuturi care vor servi apoi ca bază de comparaţie pentru evaluarea schimbărilor survenite la şoarecii de pe orbită, după sejurul lor în spaţiu.
O sursă de pe cosmodromul Baikonu a precizat că oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să înlocuiască o parte dintre şoareci cu un grup de "dubluri", după o "bătaie" care a cauzat moartea unuia dintre animale.
"Trimitem în spaţiu masculi, iar aceştia sunt agresivi şi supuşi stresului", a adăugat aceeaşi sursă.
Acelaşi institut de cercetări a precizat că a trimis în spaţiu cu această ocazie ouă de peşti, microorganisme, seminţe şi plante, pentru a studia efectele pe care le are microgravitaţia asupra evoluţiei unor astfel de organisme vii.
Vehiculul Bion-M va ateriza pe 18 mai, la fel ca o capsulă care îi readuce pe astronauţi pe Terra, în regiunea rusă Orenburg din Munţii Ural.
Precedentele experimente de acest tip au fost realizate pe maimuţe, a anunţat televiziunea rusă, prezentând imagini alb negru cu acele primate, a căror misiune în spaţiu a contribuit la pregătirea misiunilor spaţiale cu echipaj uman la bordul staţiei spaţiale sovietice MIR, iar apoi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Primul experient sovietic de acest tip cu un animal la bord a fost zborul căţeluşei Laika, în 1957, care a precedat primul zbor în spaţiu al unui om, rusul Iuri Gagarin, în 1961.
Căţeluşa Laika a murit după câteva ore în spaţiu.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:03
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1059. Incendiu la un depozit de petrol în oblastul Kaluga, după un atac cu o dronă ucraineană / Administraţia Biden sprijină în secret dezvoltarea dronelor Ucrainei, dezvăluie NYT / Premierul Ungariei, Viktor Orban, cere ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei
-
ieri, 22:46
Jurnalul secret al iubitei engleze a lui Hitler, dezvăluit după 80 de ani