Societatea de Onco-Hematologie: Anual, în România, 400 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer. O treime sunt foarte mici

Aproape 400 de copii sunt diagnosticaţi, anual, cu cancer în România, iar o treime dintre aceştia au între 0 şi 4 ani, spun reprezentanţii Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, precizând că sunt unii pacienţi care se tratează în străinătate pentru că nu au încredere în medicii din ţară.

Urmărește
913 afișări
Imaginea articolului Societatea de Onco-Hematologie: Anual, în România, 400 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer. O treime sunt foarte mici

Societatea de Onco-Hematologie: Anual, în România, 400 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer. O treime sunt foarte mici

Potrivit ultimelor date ale Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, în fiecare an, aproape 400 de copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi cu cancer în centrele de oncologie pediatrică, din România, iar o treime dintre aceştia au între 0 şi 4 ani.

Reprezentanţii Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică precizează că mai mult de jumătate dintre copii ajung la oncologul pediatru în stadii avansate ale bolii, iar leucemia este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copiii şi adolescenţii din România.

“31% din cazurile de malignităţi o reprezintă leucemiile, 15% limfoamele, leucemiile şi limfoamele sunt boli de sistem cu terapii diferite de tumorile solide. În rest, tumorile cerebrale reprezintă 14%. (...) Fiecare centru oncologic înregistrează fiecare caz nou pe care îl ia în tratament, notifică de asemenea şi fiecare eveniment important care apare în evoluţie şi în egală măsură dacă survine decesul”, a declarat, Monica Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, în cadrul unei conferinţe de presă.

De cealaltă parte, medicul spune că sunt unii pacienţi care preferă să meargă la tratament peste hotare pentru că nu au încredere în sistemul din România.

“E alegerea oamenilor unde merg. Nu au încredere în medici, în sistem. Sunt medici care merg la Viena să profeseze şi ne povestesc că vin pacienţi din România şi ne spun că acolo au încredere în ei. Sunt lucruri care nu merg, tot ce facem aici este un sistem ca să ajutăm copiii la noi în ţară, pentru că nu toţi vor pleca din ţară”, a explicat Monica Dragomir.

Dragomir mai precizează că în România o singură clinică privată face radioterapie cu anestezie la copii. Procedura este în sistemul privat, dar fără costuri din partea părinţilor.

“E un singur centru pentru că nu există condiţii de amenajare a acestui lucru, cel puţin în cele două institute oncologice care există până acum. Sunt unele condiţii care nu-s îndeplinite, sunt tehnice. (...) Nu avem posibilitatea să mutăm şi să instalăm aparate de anestezie cu monitorizare la distanţă a funcţiilor vitale în interiorul aparatului de iradiat. Aceste probleme tehnice nu le-am putut rezolva nici cu un grant european şi am întors banii înapoi”, a explicat Dragomir.

Medicul a precizat că minorii care nu pot face radioterapie în ţară sunt îndrumaţi să meargă peste hotare la tratament.

“Nu este niciun copil care să aibă indicaţie pentru terapie şi care să nu fie susţinut pentru a pleca în străinătate. Este însă indicat să plece în străinătate pacienţii care nu pot fi trataţi în România. (...) Dar nu e niciun copil care să aibă nevoie de tratament în străinătate şi noi să nu-l ajutăm”, a explicat Monica Dragomir.

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, astfel încât pentru prima dată România va avea statistici despre această boală la copiii. Potrivit datelor furnizate de societate, în perioada 2010-2017 au fost înregistrate 3.000 de cazuri noi de cancer la copiii până în 14 ani, iar în acest interval au fost făcute 5.000 de notificări despre starea lor.

“Prin Registrul Naţional al Cancerelor la Copil nu vom cunoaşte doar câţi copii au nevoie anual de îngrijire pentru cancer. Vom putea afla şi dacă avem medici specialişti suficienţi sau dacă există locuri suficiente în secţii de specialitate. Cunoaşterea completă a cazurilor din anul 2010 până în prezent ne va permite efectuarea unei anchete, care să ne ofere tabloul obiectiv al şanselor de supravieţuire a copiilor trataţi în România, în comparaţie cu cei care au beneficiat de tratament în alte ţări", a explicat Monica Dragomir.

Potrivit datelor oferite de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, în perioada 2010-2015 incidenţa cancerului în cazul copiiilor şi tinerilor până în vârsta de 19 ani a fost de 9,86 la 100.000 de persoane. De asemenea, boala s-a menţinut de la un an la altul.

Analiza cazurilor pe grupe de vârstă a arătat că procentul cazurilor la adolescenţi care au vârsta între 15 şi 19 ani este inferior faţă de ponderea aşteptată, adică doar un caz din cinci, faţă de unul din trei, iar acest fapt arată că pacienţii au fost transferaţi în secţii de adulţi.

Analiza pe sexe arată o pondere mai mare a diagnosticului de cancer la băieţi, pentru toate grupele de vârstă din ţara noastră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici