Sonda marţiană Phoenix şi-a încetat activitatea

Sonda marţiană Phoenix şi-a încetat activitatea şi nu mai poate fi resuscitată, au indicat luni reprezentanţii NASA, după o serie de tentative eşuate de reluare a contactului radio cu sonda americană.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului Sonda marţiană Phoenix şi-a încetat activitatea

Sonda marţiană Phoenix şi-a încetat activitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia spaţială americană anunţase deja încheierea misiunii Phoenix, în noiembrie 2008, după ce sonda nu a mai comunicat cu Terra.

Specialiştii NASA mai păstrau totuşi o mică speranţă, considerând că panourile solare şi bateriile sondei Phoenix ar fi putut supravieţui lungii ierni marţiene din zona polară şi ar fi putut să funcţioneze din nou, odată cu revenirea zilelor frumoase şi însorite.

Sonda Phoenix a fost operaţională mai mult de cinci luni, depăşind cu mult numărul de 90 de zile pentru care a fost programată iniţial, şi a permis confirmarea prezenţei gheţii pe Marte.

Încheierea misiunii Phoenix era programată pentru 2008, odată cu scăderea numărului de zile însorite şi cu scăderea dramatică a temperaturilor, care nu ar mai fi permis reîncărcarea bateriilor sondei.

În plus, Phoenix s-a confruntat şi cu o furtună de praf care a întunecat şi mai mult orizontul marţian.

Panourile solare au avut probabil de suferit din cauza greutăţii gheţii de dioxid de carbon (CO2) acumulată în timpul iernii, se afirmă în comunicatul NASA.

Noile imagini cu Phoenix, transmise de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de pe orbita marţiană, prezintă o serie de defecţiuni majore suferite de panourile solare ale sondei. Phoenix nu a fost construită pentru a supravieţui iernii de pe Marte.

Deşi sonda marţiană şi-a încheiat oficial activitatea, analiza numeroaselor date ştiinţifice pe care le-a recoltat şi transmis către Terra va continua încă o bună perioadă de timp, au declarat responsabilii programului de explorare marţiană de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.

Phoenix a coborât pe Marte pe 25 mai 2008, fiind prima sondă care a atins nordul "Planetei roşii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici