Ştiaţi că există homari albaştri? Cum să găteşi un homar

Cine vrea homar? Iată un ghid pentru fierberea unui homar proaspăt.

Urmărește
450 afișări
Imaginea articolului Ştiaţi că există homari albaştri? Cum să găteşi un homar

Sursa Foto- Wikipedia Commons

Cum se găteşte? 

Nu avem homari  aici,  aceştia fiind importaţi din Canada, statele americane de pe coasta de est al SUA,  Portugalia sau Marea Britanie, în general ţări cu acces la Oceanul Atlantic. 

Există multe moduri de a găti homarul şi, probabil, la fel de multe moduri de a  mânca. Fierberea este cel mai simplu mod de a găti homarul, deşi îl puteţi fierbe cu uşurinţă la abur.

Este esenţial să cunoaşteţi puţină anatomie a homarului pe site-ul Lobster Anywhere  în care vă arată părţile componente de la cochilie şi cleşti la antene,  picioruşe şi coadă.  

Pune homarul mai întâi în apă clocotită cu sare după cum indică site-ul englezesc de reţete SimplyRecipes.  Sau înmuiaţi-l în unt topit fierbinte. Unora le place doar cu un strop de suc de lămâie sau înmuiat în maioneză. Unii oameni extrag cu meticulozitate carnea din fiecare picior mic. Majoritatea sar peste ele şi consumă carnea doar din cleşte şi coadă. 

Atunci când alegeţi homarii din supermarket sau din magazinele de specialitate, alegeti doar homarii cei mai vioi, care nu au crăpături vizibile pe cochilie şi au toate părţile lor (să nu aibă picioare sau cleşte lipsă). 

De îndată ce aţi adus homarii acasă, puneţi-i la frigider pentru a-i păstra rece într-o pungă de hârtie rezistentă în frigider. Nu-i puneţi la congelator  căci vor îngheţa. 

Homarii pot trăi până la 36 de ore după ce au fost scoşi din apa de mare, aşadar,  cumpăraţi homari în ziua în care intenţionaţi să-i gătiţi şi nu aşteptaţi prea mult pentru a-l găti.


TIMP DE GĂTIRE
30 min
  

Ingrediente

  • Homar viu 
  • O oală mare cu apă sărată
  • Unt

Metodă
Luaţi în considerare mai întâi dimensiunea oalei pentru fierberea homarilor. O oală de 8 litri va cuprinde cu uşurinţă un homar, o oală de 16 litri - între 2 sau 3 homari. Dacă gătiţi o mulţime de homari, va trebui fie să-i gătiţi în etape, fie să fierbeţi mai mult de o oală cu apă.

Umpleţi o oală mare cu apă 3/4. Adăugaţi o lingură de sare pentru fiecare litru de apă. Apa trebuie să fie sărată ca apa de mare 

Coborâţi homarii în oală: prinde homarul de corp şi coboară-l cu capul în jos în apa clocotită. Continuaţi să adăugaţi homari vii în oală în acelaşi fel. . Acoperiţi oala. Fierbe homarii timp de 10 până la 20 de minute, în funcţie de mărime. 

Homarii ar trebui să aibă o culoare roşu aprins când sunt gata.

Reţineţi că homarii mai mari vor căpăta o culoare roşie aprinsă, aşa că cronometraţi timpul de fierbere. 

Spre deosebire de scoicile proaspete sau de peşte pe care îl puteţi mânca crud (gândiţi-vă la sashimi), nu doriţi să mâncaţi homar crud sau  gătit insuficient. Carnea de homar crudă nu are un gust bun.  Dacă îl fierbeţi prea mult, carnea va deveni cauciucoasă, aşa că fiţi cu ochii pe ceas. 

Scoateţi homarii din oală pentru a scurge apa. Aşezaţi  homarii pe o farfurie să se răcească. 

Veţi avea nevoie de un spărgător de nuci sau un cuţit, un castron mare pentru a ţine cojile, un castron mic pentru unt topit şi  o mulţime de şerveţele!

Poate doriţi să folosiţi şi nişte foarfece de bucătărie şi scobitori de nuci pe lângă un spărgător de nuci.

După ce homarul este scos din oală, se lasă să se răcească câteva minute, pentru că va fi  prea fierbinte pentru a fi atins. 

Se desprind cleştii şi cu un cuţit li se sparge coaja prin batere. Se scoate carnea din cleşti, iar corpul homarului se taie pe mijloc. Picioarele se bat cu un cuţit şi se desprinde carnea. Cozile homarului se pun deoparte, mijlocul corpului se aruncă.

Începeţi cu cleştii, apoi cu coada.Tăiaţi corpul homarului pe mijloc.  Îndepărtaţi picioarele de corpul homarului şi bateţi-le cu un cuţit pentru a desprinde carnea din ele. Cozile homarului se pun deoparte, iar restul corpului se aruncă.

Orice chestie albă ataşată de carne este grăsime, pe care o puteţi alege sau nu pentru consum.

Scufundaţi carnea extrasă în unt topit cu pătrunjel sau cu o salată verde. Dacă homarul este de sex feminin, este posibil să vedeţi şi „coralul” roşu aprins, care sunt  icrele homarului. Puteţi alege să mâncaţi icrele  pe o felie de pâine prăjită. Conform site-ului AzumaFoods, icrele pot fi consumate şi cu creveţi, cu tartar din piure de cartofi, salată de alge sau cu bruschete.  

Poftă bună! 

Alternativ, puteţi să-l urmăriţi pe bucătarul Gordon Ramsay cum găteşte un homar, alături de prezentatorul Jeremy Clarkson. 

 

 

Există şi homari albaştri! 

Există numeroase tipuri de homari de diferite culori, informează Rarest.org. Majoritatea homarilor au culoarea maro noroioasă atunci când sunt vii. 

Homarul albastru de exemplu, se găseşte în 1-2 milioane de exemplare, cel mai des localizat pe coasta statelor americane Massachusetts şi Maine.

Gustul unui homar albastru este similar cu cel de culoare maronie. 

Culoarea albastră strălucitoare este cauzată de o mutaţie genetică care produce o supraabundenţă de proteine ​​care învelesc astaxantina. Aceste proteine ​​transformă toată astaxantina roşie în crustacianină albastră.

Homarii, de obicei, nu sunt roşii decât după ce sunt morţi şi fierţi, dar există o şansă de 1 la 10 milioane ca homarul viu să fie în mod natural roşu dacă a consumat frecvent creveţi şi crabi. 

Există şi exemplare de homari galbeni şi portocalii, cel mai adesea găsiţi în Noua Scoţie, Canada. 

Cei mai rari homari sunt cei  albi (şanse de a găsi unul este de 1 la 100 milioane) şi cei pestriţi cu pigmenţi aurii, precum Calico. Găsirea unui homar calico este o şansă de 1 la 30 de milioane.

În Oregon a fost găsit homarul cu culoarea vatei de zahăr. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici